Trump kiállt a zaklatással vádolt jelölt mellett

Fotó: NurPhoto / Michal Fludra

-

Az elnök szerint jobb, ha Moore nyer, mert nincs szükségük egy liberálisra.


Donald Trump védelmébe vette a szexuális zaklatással vádolt Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelöltet. Az elnök azt mondta: a szenátorjelölt "teljes mértékben" cáfolta az ellene felhozott vádakat, hogy 40 évvel ezelőtt fiatalkorú lányokat zaklatott volna. Trump egyébként is annak örülne, ha a december 14-én tartandó pótválasztást Moore nyerné, mert "nincs szükségünk egy liberális emberre, egy demokratára". Moore vetélytársa a demokrata Doug Jones.

A 70 éves Moore-t eddig hét nő vádolta meg azzal, hogy több évtizeddel ezelőtt zaklatta őket. A politikus mindig következetesen tagadta a vádakat, és akar visszavonulni. Az egyik nő vallomásának hitelességét egyik családtagja, a nevelt fia kérdőjelezte meg. Azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben a történet otthon soha nem került elő, és nem is hiszi, hogy igaz volna.

A nők ügyvédje Goria Allred, aki a tavalyi elnökválasztási kampányban Trumpot szexuális zaklatással megvádoló nők ügyvédje is volt. Egyik ügyfeléről éppen a napokban állították, hogy 500 ezer dollárt kapott azért, hogy adjon elő egy zaklatási történetet Trumpról.

A Fehér Ház korábban aggasztónak nevezte a Moore ellen felhozott vádakat, de szerintük a szenátorjelöltet megilleti az ártatlanság vélelme.

Alabamában azért tartanak pótválasztást, mert a korábbi szenátor, Jeff Sessions igazságügyi miniszter lett a Trump-kormányban.