Trump kész egy újabb darázsfészekbe nyúlni

Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA

-

Az elnök várhatóan bejelenti: az USA számára Jeruzsálem Izrael fővárosa.


Donald Trump kedden telefonon tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy az USA nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni. Abbász figyelmeztette az USA elnökét, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek – mondta a palesztin elnök szóvivője. A palesztin közleményből nem derül ki egyértelműen, hogy Trump azt közölte Abbásszal, azonnali hatállyal átköltözteti a követséget, vagy újabb szándéknyilatkozatról van szó.

Abbász "megismételte határozott álláspontunkat, hogy a határozatoknak, a nemzetközi jognak és az arab békére vonatkozó kezdeményezésnek megfelelően nem létezhet palesztin állam Kelet-Jeruzsálem mint főváros nélkül" – áll a palesztin közleményben.

"Abbász elnök figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntésnek veszélyes következményei lesznek a békefolyamatra, valamint a térség és a világ békéjére, biztonságára és stabilitására" – mondta Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője.

Abbászon kívül több közel-keleti vezetővel – Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Abdullah jordániai királlyal – is tárgyal az amerikai elnök – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Egy amerikai kormányzati forrás szerint Trump szerdán valószínűleg ismét elhalasztja a nagykövetség költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka. Az viszont elképzelhető, hogy Trump bejelenti: az USA el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A Palesztin Hatóság, Szaúd-Arábia, Törökország és az Arab Liga után Haider el-Abádi iraki kormányfő is közölte: kormánya ellenzi, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözzön.

A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Aviv számít Izrael fővárosának, a nagykövetségek is ott vannak. Izrael szerint az örök és egységes Jeruzsálem a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.