Trump hívei a menekültek miatt bojkottálnák a Starbucks kávézóit

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

A határokat lezáró elnöki rendelet ellen több cég is felemelte a szavát.


A Starbucks kávézólánc vezérigazgatója, Howard Schultz nyílt levélben jelentette be, hogy Donald Trump elnök rendelete hatására 5 év alatt közel 10 ezer menekültet akarnak alkalmazni a cégnél – írja a Fox News.


A frissen megválasztott Donald Trump elnöki rendeletében megtiltotta hét muszlim országból a beutazást, illetve felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását az USA-ba. Schultz a nyílt levelében azt írja:


Több mint 65 millió ember van a világon, akiket az ENSZ menekültként tart nyilván, mi pedig azt tervezzük, hogy a következő 5 évben további 10 ezer menekültet fogunk alkalmazni abban a 75 országban, ahol a Starbucks tevékenykedik.

Schultz bejelentésére Trump szavazói bojkottra hívták az elnök szimpatizánsait, hogy ne vásároljanak a franchise kávézóiban.A kritikusok példának hozzák fel az Egyesült Államokon belüli munkanélküliséget. Szerintük a veteránok, a hajléktalanok jobban megérdemelnék a munkalehetőséget.Ben Garrison, a Trump-szimpatizánsok legkedveltebb karikaturistája is reagált a Facebook-oldalán a Starbucks felhívására.Nem ez volt az első

Már korábban is volt konfliktus a kávéházlánc és Trump között. A Starbucks 2015-ben minimalista dizájnt talált ki az akkori karácsonyi megjelenésére: a poharak pirosak voltak, és nem volt rajtuk felirat vagy minta, csak a cég zöld-fehér logója.


Trump szerint a Starbucks ekkor nem a karácsonyhoz méltó ünnepélyes megjelenés mellett döntött, ezért a kávézólánc bojkottjára buzdította közönségét egy illinois-i gyűlésen.A Starbucks vezérigazgatója egyébként az amerikai elnökválasztás idején egyértelműen kiállt Hillary Clinton mellett.


Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy Hillary Clintonnak kell lennie a következő elnöknek

nyilatkozta Schultz a CNN-nek.


Howard Schultz magát élethosszig tartó demokratának nevezte, aki rendszeresen adományoz a demokraták számára.


Mások is vannak

Trump beutazást tiltó rendelete ellen már több cég is kiállt. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója arról írt pár napja, hogy a cége nem is létezne bevándorlás nélkül – utalva arra, hogy Steve Jobs apja szír bevándorló volt.


Sergey Brin, a Google egyik alapítója kint volt a San Franciscó-i reptéren a tüntetők között. Brin azt mondta, azért van ott, mert ő is menekült: szülei a hetvenes évek végén emigráltak az USA-ba a Szovjetunióból.A Google a rendelet után azonnal az Egyesült Államokba hívta a tiltólistán lévő országokból származó, külföldön dolgozó kollégáit. A cég szerint közel száz munkavállalóját érintheti Trump kitiltása.