Trump haderőfejlesztésről és Észak-Koreáról is beszélt évértékelőjében

Fotó: MTI/EPA / Michael Reynolds

-

A bevándorlás reformjához és az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges kompromisszumokra szólította fel az amerikai törvényhozás tagjait első évértékelő beszédében Donald Trump elnök.


"Ma este mindenkit arra szólítok, hogy tegyük félre nézeteltéréseinket a közös pontok megtalálása érdekében, s hogy megteremthessük azt az egységet, amelyet fel kell mutatnunk a minket szolgálatukra megválasztó embereknek" – mondta az elnök a kongresszus két háza előtt.

Donald Trump felsorolta elnökségének első éve alatt elért, szerinte kivételes eredményeket: az adócsökkentéseket, a szövetségi szabályozások csökkentését, a munkásoknak és a fejlesztéseket bejelentő vállalatoknak juttatott támogatásokat. Azt mondta, kormányának "a választások óta 2,4 millió új álláshelyet" sikerült teremtenie, "beleértve azt a 200 ezer új munkahelyet, amely egyedül a gyáriparban" jött létre. "A munkabérek stagnálásának évei után végre a bérek emelkedésének tanúi vagyunk" – mondta Trump.

Méltatta az adóreformok miatt elkezdődött fellendülést, és azt mondta, a részvénypiacok "egyik rekordot a másik után döntötték meg, 8 billió dollárral gyarapodva értékben". Trump azt ígérte, hogy amerikaiak milliói fognak jövő hónaptól kezdve nagyobb fizetést hazavinni, hála azoknak a nagyarányú adócsökkentéseknek, amelyet tavaly év végén iktatott törvénybe.

Szerinte ezek miatt a Chrysler azt tervezi, hogy Mexikóból hazatelepíti Michiganbe egyik jelentős üzemét, a Toyota és a Mazda pedig Alabamában készül gyárakat nyitni. "Hamarosan gyárak nyílnak majd mindenütt, szerte az országban" – mondta Trump.

Az elnök felszólította a Kongresszust, hogy fogadják el azokat a törvényeket, amelyek legalább 1,5 billió dollárnyi forrást teremtenek a nemzet útjainak, hídjainak és más infrastruktúrájának fejlesztésére, az infrastruktúra biztonságának, gyorsaságának, megbízhatóságának és korszerűsítésének biztosítására.Trump úgymond "tisztességes kompromisszumot" ajánlott a bevándorlás reformja ügyében a kongresszus ellenzéki, demokrata tagjainak, és reméli, hogy elnyeri támogatásukat a törvények megszavazásához. Azt mondta, lehetőség van arra, hogy "az állampolgársághoz vezető utat" teremtsenek 1,8 millió olyan ember számára, akiket gyermekként illegálisan vittek be az USA-ba. Cserébe ismét azt kérte, hogy támogassák a déli határfal megépítését, amely kampányának egyik fő ígérete volt.

Trump sürgette a vízumlottó gyakorlatának felszámolását, s helyében "érdemeken alapuló" bevándorlást szorgalmazott. Az elnök ellenzi a családegyesítés címén zajló bevándorlást, kivételként említve a házastársak és kisgyermekek esetét. Szerinte a javaslatcsomaggal "senki sem kapja meg mindazt, amit akar, de országunk megkapja a számára létfontosságú reformokat".

Az ország védelméről azt mondta, hogy kormányának szüksége van minden felhatalmazásra, hogy őrizetbe vehesse a terroristákat "bárhol is vadásszuk őket le". "A múltban bolond fejjel szabadon engedtük veszélyes terroristák százait, csak azért, hogy aztán a harctereken ismét találkozzunk velük" – mondta Trump a kongresszus két háza előtt. "A terroristák nem egyszerűen bűnözők, hanem törvénytelen, ellenséges harcosok" – mondta, és szerinte ekként kell őket kezelni akkor is, ha a tengerentúlon fogják el őket.

Trump megerősítette, hogy utasította védelmi miniszterét, vizsgálja felül az amerikai haderő fogolypolitikáját, és folytassa a Kuba területén lévő guantánamói börtöntábor működtetését.

Trump a hadsereg és a nukleáris fegyverzetének fejlesztéséről is beszélt. Szerinte "a páratlan teljesítmény" jelenti a legbiztosabb védelmet az ellenséges rezsimekkel, a terroristákkal, és a rivális országokkal, Kínával és Oroszországgal szemben is. Arra kérte a kongresszust, töröljék a költségvetési limitet a hadsereg finanszírozásában. Az ország védelméhez elengedhetetlen egy erős nukleáris fegyverarzenál. Talán egyszer eljön egy olyan csodás pillanat, amikor a világ leszerelheti ezeket a fegyvereket, de mint kiemelte: "még nem tartunk ott" – mondta Trump, és azt sem zárta ki, hogy katonai erőt használ majd, hogy elrettentse Észak-Koreát az atomfegyver kifejlesztésétől. Kormánya "a legnagyobb nyomásgyakorlás" politikáját folytatja azért, hogy "megfékezze Észak-Korea felelőtlen", az USA területét fenyegető nukleáris rakétafegyverkezési hajszáját. Az elnök szerint a fenyegetés hamarosan valósággá válhat, s az USA múltbéli tapasztalatai Észak-Koreával azt mutatják, hogy a túlzott önbizalom és az engedmények előidézik az agressziót és a provokációt.

Trump beszédét többször is zúgó taps fogadta a republikánusok oldaláról, míg a kongresszus demokrata tagjai többnyire csöndben fogadták kijelentéseit.

A demokraták több válaszbeszéddel is készültek az elnök évértékelőjére. Trump populista politikáját bíráló beszédet mondott a demokrata párt fiatal reménységének tartott Joe Kennedy massachusettsi képviselő, a néhai Robert F. Kennedy igazságügyi miniszter unokája és Bernie Sanders vermonti szenátor, a 2016-os elnökválasztás elnökjelölt-aspiránsa is.