Trump: ha nem akar fizetni, akkor Mexikó elnöke ne is jöjjön

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Enrique Pena Nieto megfogadta az USA elnökének tanácsát, és lemondta az utat. Donald Trump kerítést szeretne a mexikói határra, az építés 12-15 milliárd dollárra becsült költségeit a mexikóiakkal fizettetné meg.


Donald Trump a Twitteren reagált Enrique Pena Nieto üzenetére. A mexikói elnök azt írta – szintén a Twitteren –, hogy országa nem hajlandó a határon tervezett fal felépítésének költségeit megfizetni. Erre Trump azt válaszolta, hogy amennyiben Mexikó nem fizet, akkor jobb lenne törölni a közeli napokra tervezett találkozót.

Trump a bejegyzésben utalt arra is, hogy az Egyesült Államoknak 60 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van Mexikóval szemben. Szerinte az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA kezdetektől egyoldalú megállapodás volt, amelynek következtében jelentős számú munkahely szűnt meg az USA-ban és az amerikai vállalatok is nagy veszteségeket szenvedtek el. A NAFTA 1994-ben lépett életbe, és az új amerikai elnök a megállapodás újratárgyalását sürgeti.


A republikánusok is szeretnék a falat

Trump elnök szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, amely az amerikai határok biztonságának erősítéséről rendelkezik, és amelyben rögzítette, hogy a mintegy 3200 kilométeres mexikói határon megépül a választási kampányban megígért biztonsági fal. Szerda este az ABC televíziónak adott interjújában is megerősítette ezt, megjegyezve, hogy Mexikónak majd valamilyen formában meg kell fizetnie a költségeket. Ezt a megjegyzést egyes elemzők úgy értelmezték, hogy Mexikónak utólag kell fizetnie és az összeggel esetleg csökkentik az amerikai kereskedelmi deficitet.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a republikánus kongresszusi politikusok philadelphiai tanácskozásán megerősítette, hogy Republikánus Párt politikusai támogatják a fal megépítését, amelynek költségeit 12-15 milliárd dollárra becsülte. Ez volt az első alkalom, hogy a fal építésének költségei nyilvánosságra kerültek.Az üzenetváltás után a mexikói elnök bejelentette, hogy lemondta a tervezett találkozót az Egyesült Államok új elnökével.