Trump győzelméért szurkolhat a phenjani diktátor

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

A külpolitikával próbálkozik Donald Trump. Nyilatkozatában egy gyökeresen új Korea-politikát hirdetett meg. És már nem tetszik neki annyira Putyin.


„Beszélnék vele. Nekem nem okozna problémát, hogy beszéljek vele” – mondta Donald Trump az észak-koreai diktátorról. A republikánusok várható elnökjelöltje Kim Dzsong Unnal a phenjani nukleáris programról tárgyalna.

Egy ilyen találkozó szöges ellentétben állna az Egyesült Államok eddigi politikájával – írja a BBC. Az USA jelenleg nem folytat közvetlen tárgyalásokat a nemzetközi színtéren elszigetelt rezsimmel. Az észak-koreai vezetés a többnemzetiségű, úgynevezett hatpárti csoport tárgyalásain találkozhat az Egyesült Államok képviselőivel. A tárgyalásokon ugyanis Kína, Japán, Oroszország és Dél-Korea is részt vesz.

Phenjan viszont ragaszkodik a közvetlen, legmagasabb szintű találkozóhoz, ezt a fő követelését azonban a washingtoni politika eddig elutasította. Az észak-koreai vezetés képviselői legfeljebb az amerikai kormányzat tisztviselőivel találkozhatnak.


A phenjani rezsim gyakran fenyeget rakétacsapásokkal


A politikában megmártózott ingatlanfejlesztő szerint ő közvetlen tárgyalásokat folytatna, ugyanakkor nyomást fejtene ki Kínára is, a phenjani rezsim legfontosabb szövetségesére. Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, és azóta többször nukleáris csapással fenyegette Dél-Koreát és az USA-t.

Trump kijelentésére reagáltak a demokraták. Hillary Clinton azt mondta, hogy Trump bizarr módon vonzódik a külföldi diktátorokhoz. A demokraták elnökjelöltje szerint Trump külpolitikai elképzeléseinek semmi értelme.


Külügyi próbálkozások

Pedig a republikánus színekben induló milliárdos éppen most látott hozzá, hogy valamiféle nemzetközi tapasztalatra is szert tegyen, és kompetensnek tűnjön külpolitikai kérdésekben is. Ha elnyeri a párt támogatását, és hivatalosan is jelölt lesz – a jelenlegi állás szerint a jóváhagyás már csak pusztán formalitás –, első útja Londonba vezet.

Trump megpróbálná valamelyest rendezni kapcsolatait az Egyesült Királysággal. Ugyanis mind David Cameron konzervatív miniszterelnök, mind London első muzulmán polgármestere, a napokban beiktatott Sadq Khan elítélte Trump kijelentését, hogy megtiltaná a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba.

Trump erre először azt mondta, „úgy tűnik, nem lesznek nagyon jó kapcsolataink” az Egyesült Királysággal.

Más külpolitikai kérdésekről is beszélt a republikánusok jelöltje. Újratárgyalná a párizsi klímacsúcs megállapodását: abban 170 állam a szén-dioxid-kibocsátás korlátozását vállalta, és azt, hogy 2 Celsius-fok alatt tartja az átlaghőmérséklet-emelkedést.

Trump még arra is rászánta magát, hogy elítélje Oroszország beavatkozását a kelet-ukrajnai konfliktusba. Ez azért érdekes fejlemény, mert korábban többször hangoztatta, hogy nagyra tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.