Trump fontos telefonhívásokra készül

Fotó: POOL / SAUL LOEB

-

Az USA fontos szövetségeseivel és Putyinnal tárgyalna az amerikai elnök.


Donald Trump amerikai elnök szombaton telefonon beszél majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Abe Sindzó japán kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral, François Hollande francia elnökkel és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel – közölte a Fehér Ház. Azt nem tudni, miről fognak tárgyalni.

Az új amerikai elnök és az orosz államfő telefonbeszélgetésére közép-európai idő szerint este hatkor kerül sor, és részt vesz benne Mike Pence alelnök is.


Nem lesz szó minden kérdésről

Pénteken a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, nem várható, hogy a két elnök első telefonbeszélgetésén szó lesz a két ország kapcsolatait érintő valamennyi kérdésről. A két ország viszonya Barack Obama második ciklusa alatt a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedt. Washington az ukrajnai és a szíriai beavatkozás és az emberi jogok oroszországi helyzete miatt bírálta Moszkvát, emiatt szankciókat is bevezetett vele szemben.

Az USA azzal is megvádolta Putyint, hogy beavatkozott a tavaly novemberi elnökválasztásba, hogy ne Hillary Clinton, hanem Trump győzzön. Ezt Moszkvában többször visszautasították. Trump a kampányában is azt mondta, javítani szeretne az USA és Oroszország viszonyán.