Trump fia szerint időpocsékolás volt találkozni az oroszokkal

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Ifjabb Trump szerint ma már másként tenne.


Fölösleges időveszteség volt a tavaly júniusi találkozó Natalja Veszelnyickajával – mondta ifjabb Donald Trump. Az orosz ügyvédnő azt állította, terhelő információi és dokumentumai vannak Hillary Clintonról.

„Nem tudtam, hogy lehet-e hinni neki, nem tudtam, van-e a háttérben valami, nem kezeskedhetem az információért" – mondta Trump. A Fox tévében Trump elkötelezett támogatója, Sean Hannity készített interjút az elnök fiával. "Valaki küldött nekem egy e-mailt, elolvastam és megfelelő módon válaszoltam rá" – mondta az ifjabb Trump. "A szó szoros értelmében elvesztegetett húsz perc volt, szégyen-gyalázat".

Az e-mailt egy zenei producer, újságíró és reklámszakember, Robert Goldstone küldte. A levélben a Kremlhez közel állónak nevezte a az ügyvédnőt, aki állítólag Clinton oroszországi ügyleteiről kívánt volna lejárató információkat adni. Veszelnyickaja tagadta a vádakat, ezért az elnök fia nyilvánosságra hozta a találkozót előkészítő leveleket. Ebből kiderült, hogy Goldstone azt írta: a dokumentumok az orosz államügyésztől származnak.

Ifjabb Trump azt mondta, azért jött létre a találkozó, mert a kampány káoszában nem gondolta át a dolgot. "Millió mérföldeket utaztunk, s azt mondtam, hé, álljunk meg egy pillanatra, hátha van benne valami, meg kell hallgatnom!"

A mailekből kiderült, hogy ifjabb Trump nyitott volt a beígért érzékeny információkra és – ha megfelel a valóságnak Goldstone állítása – Moszkva örömmel fogadta volna Trump győzelmét az elnökválasztáson.

A találkozó és a levelezés óriási vitát indított el. A szenátus hírszerzési és igazságügyi bizottsága is ifjabb Trump meghallgatását tervezi, Tim Kaine, a demokraták volt alelnökjelöltje pedig azt mondta, a helyzet „hamis tanúzás, sőt akár hazaárulás felé halad".

Brandon Garrett, a Virginiai Egyetem jogászprofesszora szerint a választási törvény tiltja, hogy külföldiek közvetve vagy közvetlenül hozzájáruljanak vagy hozzájárulásukat ígérjék az amerikai választásokhoz, függetlenül attól, hogy ez a hozzájárulás anyagi támogatás-e vagy "más értékes dolog", például fontos információ.