Trump fia is tanú lesz a szenátusi meghallgatáson

Fotó: Getty Images / Pool

-

Ifjabb Donald Trump zárt ajtók mögött akar beszélni.


Az amerikai elnök idősebb fia, ifjabb Donald Trump tanú lesz a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán. A kampánymunkatársak orosz kapcsolatait tárgyalják. A bizottság nem hozta nyilvánosságra a meghallgatás időpontját, de a média szerint "néhány héten belül" sor kerül rá. A bizottság kedden azt közölte: megállapodott ifjabb Trumppal, hogy a meghallgatás zárt ajtók mögött zajlik majd.

Az igazságügyi bizottság – amely csak egyike a Trump-kampány és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokat vizsgáló bizottságoknak –, még júliusban szólította nyilvános meghallgatásra az ifjabb Trumpot, amikor kiderült, hogy találkozott egy orosz ügyvédnővel, aki a Kremlhez közelállónak mondta magát és terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clintonról. Donald Trump fia azonban nyilvános meghallgatáson nem akar részt venni, zárt ajtók mögött viszont tájékoztatja a szenátorokat, és a kért dokumentumokat is átadja nekik.

A szenátus igazságügyi bizottsága mellett a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai is vizsgálják, vajon a Kreml miként próbálta megzavarni az elnökválasztást és vajon Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak-e az oroszokkal. Ugyanez ügyben folytat vizsgálatot a különleges ügyész, Robert Mueller, az FBI volt igazgatója.

Jared Kushner, az elnök veje és tanácsadója, valamint Paul Manafort, a Trump-kampány első igazgatója már részt vett zárt ajtók mögötti meghallgatáson a szenátus hírszerzési bizottsága előtt.

Kedden Mueller különleges ügyész büntetés terhe melletti idézést kézbesíttetett Manafortnak és szóvivőjénak. Mueller bizonyos üzleti dokumentumokat kér a volt kampányigazgatótól. A CNN szerint Manafort ellen jelenleg vizsgálat folyik feltételezett adó-, és pénzügyi bűncselekmények miatt.