Trump felér egy Brexittel

Fotó: MTI/EPA / Peter Foley

-

Trumpot nem szerették ma reggel a piacok: minden zuhant a győzelme hatására.


A Brexit-népszavazáshoz hasonló hatást váltott ki a világ tőzsdéin Donald Trump győzelme. Az arany 3,3 százalékot drágult ugrásszerűen, ez majdnem elérte azt a szintet, mint mikor a britek beintettek az uniónak. Az arany ára azóta kicsit lejjebb ment, de még így is 2,5 százalékkal a tegnapi szint felett van. Nem úgy a mexikói peso, amely Trump győzelmének hírére baltaként kezdett zuhanni: 12 százalékot szakadt az árfolyam, majd valamelyest magához térve egészen mínusz kilenc százalékig visszamászott itthoni idő szerint kilenc óra körülre.


Érdekesen alakultak az indexek az amerikai tőzsdei zárás előtt: már látni lehetett, hogy a választások az ingatlanmágnás győzelmét hozzák, az információ hatására pedig esni kezdtek az árak. Az S&P500, a Dow Jones és a Nasdaq is lekonyult zárásra – délután, ha az amerikai piacok kinyitnak, kiderül, hogy további, pánikszerű esés vagy korrekció következik-e.


Pirosban minden


A világ tőzsdéi ugyanakkor amint az első Trump-napra ébredtek, mind esni kezdtek. A japán jen kisebb mértékben esett – 1,7 százalékot a dollárral szemben – ahhoz képest, hogy a Nikkei 5 százalék feletti mínuszban áll nyitás óta.

Valamivel jobb a helyzet Európában, ami azt jelenti mindössze, hogy 5 százalékos mínuszokat nem produkáltak a piacok, de a nyitás után piros indexek látszanak mindenütt, nagyjából 2 százalékos mínuszokkal. A Dax 1,9, a Budapesti értéktőzsde egyelőre 1,1 százalékos mínuszban áll.

Az amerikai piacok itthoni idő szerint délután nyitnak – New York kicsivel a budapesti tőzsdezárás előtt, délután fél négykor. Az még hozhat hirtelen változást az európai piacoknak, hogy hogyan reagálnak a tengerentúlon Trump győzelmére.