Trump Fehér Háza nem fogja listázni a muzulmánokat

Fotó: MTI/MTVA / Jacquelyn Martin

-

A Fehér Ház leendő kabinetfőnöke kizárja a muzulmánok vallási alapon történő regisztrációját és ellenőrzését.


Reince Pribeus, a Fehér Ház leendő kabinetfőnöke, a Republikánus Párt volt elnöke az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában beszélt erről. A muszlimok vélelmezett regisztrációja és ellenőrzésük napok óta izgalomban tartja az amerikai sajtót, és sok a félreértés is a téma körül. Pribeus kategorikusan kizárta, hogy szó lenne a muszlim vallású emberek regisztrációjáról és megfigyelésükről, sem a külföldiekéről, sem pedig a muszlim vallású amerikaiakéról.

A sajtóban elterjedt hírek szerint ugyanis a Trump-adminisztráció azt tervezné, hogy – ahhoz hasonlóan, ahogyan a második világháború idején a japán-amerikaiakat regisztrálták és táborokba zsúfolták – regisztrálná az amerikai muszlimokat is. Priebus ezt most határozottan cáfolta.
Reince Priebus leszögezte: „Nem ítélünk el egy egész vallást. A valóság az, hogy megpróbáljuk feltérképezni a problémákat, és mindaddig, amíg nem dolgozzuk ki a határra érkező, az Egyesült Államokba beutazni szándékozók hatékony ellenőrzését, addig bizonyos térségekből átmenetileg felfüggesztjük a beutazást az Egyesült Államokba.”