Trump ex-tanácsadója: hiba volt meneszteni az FBI igazgatóját

Fotó: MTI/EPA / MICHAEL REYNOLDS

-

Az USA "modern politikatörténetének" talán legsúlyosabb hibája volt James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának menesztése - mondta Steve Bannon, a Fehér Ház nemrégiben lemondatott stratégiai főtanácsadója a CBS televízió 60 perc című, vasárnap esti politikai műsorának adott interjúban.


Bannon megerősítette, hogy valóban ellenezte Donald Trump elnök döntését Comey menesztéséről, azzal érvelve, hogy az FBI „egy intézmény”. Mint kifejtette, az amerikai szenátus vagy a képviselőház megváltoztatható, ha a „vezetői megváltoznak”, de az FBI esetében más a helyzet.

„Nem hiszem, hogy az FBI intézményi logikája, különösképpen, ami egy nyomozást illet, megváltoztatható azzal, hogy lecserélik a vezetőjét” - mondta Bannon. Megjegyezte, hogy ha Trump nem menesztette volna Comeyt, „nem lett volna a Mueller-féle nyomozás”.

Donald Trump augusztus közepén vált meg stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól. Elbocsátása az addigi legmagasabb szintű változtatás volt a Fehér Házban zajló személycserék sorában. Az amerikai sajtó azzal magyarázta a főtanácsadó eltávolítását, hogy állítólag állandó vitában állt az elnök többi tanácsadójával, köztük Trump vejével, Jared Kushnerral, és támadta Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadót is, illetve élesen bírálta kollégáit a Fehér Házban, többek között Gary Cohnt, a gazdasági tanács igazgatóját is.

A FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t május 9-én váratlanul bocsátotta el állásából az amerikai elnök. Az igazgató személyesen felügyelte azt az FBI-vizsgálatot, amely arra próbál fényt deríteni, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai elnökválasztásba, és Trump stábja összejátszott-e Moszkvával. Egy héttel később Rod Rosenstein, az igazságügyiminiszter-helyettes a vizsgálat irányításával Robert Muellert bízta meg, aki maga is hosszú ideig volt az FBI igazgatója. Mueller a vizsgálatot kiterjesztette arra is, hogy Donald Trump, már elnökként, megpróbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást, konkrétan Comey-t a vizsgálat lefolytatásában, és ezért mondatta-e le őt.

A CBS-nek adott interjúban Bannon, aki menesztése óta ismét a Breitbart News jobboldali hírportált vezeti, arról is beszélt, hogy a republikánus elit egy része megpróbálja aláásni Donald Trump programját, mi több, egyenesen a tavalyi elnökválasztás eredményét szeretnék megsemmisíteni. Név szerint Mitch McConnell szenátusi frakcióvezetőt és Paul Ryan házelnököt említette, akik szerinte nem akarják "Donald Trump populista, gazdasági nacionalista programjának végrehajtását".

Donald Trump választási kampányának egyik jelszava az volt hogy "lecsapolja a washingtoni mocsarat", azaz megtisztítja a washingtoni politikát - emlékeztetett Bannon.