Trump Észak-Koreában találja meg új ellenségét

Fotó: AFP / ED JONES

-

Washington erőteljesebb diplomáciai erőfeszítésekre készül és szigorítaná az Észak-Korea elleni szankciókat – mondta Donald Trump. Az elnök szerdán fogadta a szenátus minden tagját.


Az egyedülálló találkozón a republikánus és a demokrata szenátorok tájékoztatást kaptak az Észak-Koreával kapcsolatos fejleményekről és az amerikai kormányzati tervekről. A szenátorokat Rex Tillerson külügyminiszter, James Mattis védelmi miniszter, valamint katonai és hírszerzési vezetők tájékoztatták, majd fogadta őket Trump elnök. A találkozó után Tillerson, Mattis és Dan Coats, a hírszerzési igazgatóság vezetője közleményükben azt írták: "az Egyesült Államok célja a Koreai-félszigeten a stabilitás és az atomfegyverektől mentes övezet megteremtése békés úton". Szerintük Washington nyitott a tárgyalásokra, ám kész megvédeni saját és szövetségesei biztonságát.

A közlemény szerint: Trump elnök célja, hogy az USA szövetségeseivel együtt "további, szigorodó gazdasági szankciókkal és diplomáciai lépésekkel gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy felszámolja nukleáris-, és ballisztikusrakéta-programját".

Szerdán a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán Harry Harris admirális, az USA Csendes-óceáni parancsnokságának vezetője védelmébe vette a THAAD rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítését. Szerinte a rakétavédelmi rendszerrel "észhez téríteni és nem térdre kényszeríteni" szeretnék az észak-koreai vezetőket.

Harris nem osztja a törvényhozók bizakodását, hogy Észak-Korea nem támadja meg Dél-Koreát, Japánt vagy az Egyesült Államokat, és szerinte ezért szükség lenne az amerikai rakétavédelmi rendszer megerősítésére is, elsősorban Hawaii szigetén.