Trump és Putyin telefonon beszélgettek

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ő és Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyaránt érdekelt a két ország kapcsolatainak javításában.


Az orosz államfő erről Limában beszélt egy sajtótájékoztatón az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozóját követően, helyi idő szerint még vasárnap.

Trump egy nemrég lezajlott telefonbeszélgetésben „megerősítette, hogy szándékában áll normalizálni a kapcsolatot Oroszországgal” – mondta Putyin, és kijelentette, hogy természetesen ő ugyanezt válaszolta Trumpnak.

Az orosz elnök szerint sok országban nagy a különbség a választási kampányban elhangzottak és a tényleges politika között. „Meg kell várni, meg kell figyelni, miként alakul a helyzet, és hogy Trump milyen sikerrel fogja megoldani az országa előtt álló kihívásokat” – hangsúlyozta.

Putyin megemlítette azt is, hogy a Barack Obama amerikai elnökkel tartott rövid találkozón mindketten elismerték, hogy „kemény” volt a párbeszéd az Egyesült Államok és Oroszország között. Hozzátette: szívesen látná Obamát Oroszországban bármikor, amikor kedve van hozzá.

Az orosz elnök a gazdasági csúcs témáival kapcsolatban kijelentette: Oroszország kész a jelenlegi szinten befagyasztani olajkitermelését.