Trump és Putyin találkozója – a republikánusok is elégedetlenek

Fotó: ANADOLU AGENCY / Omar Marques

-

Úgy gondolják, a hamburgi tanácskozáson engedékeny volt az elnök.


Republikánus politikusok – Lindsey Graham dél-karolinai és John McCain arizonai szenátorok – bírálták Donald Trump elnököt a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásai miatt. Graham szerint a tárgyalás katasztrofális volt, Trump "elvakult, érzéketlen" az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban. Szerinte Trump elnökségét gyengíti, hogy "nem ismeri el azt a tényt, hogy Putyin rossz ember".

„Az ismerőseim között a szó szoros értelmében ő az egyetlen, aki nem hiszi el, hogy Oroszország megtámadta választási rendszerünket 2016-ban" – Grahan így reagált Trump kijelentésére, hogy "senki sem tudja igazán", vajon az oroszok álltak-e az elnökválasztáskor elkövetett hackertámadások mögött.

A szenátor ugyanakkor azt is mondta, nincs rá bizonyíték, hogy az orosz beavatkozás befolyásolta volna a választókat és az elnökválasztás eredményét.

Graham bírálta Trumpot és Rex Tillerson külügyminisztert, mert az oroszok beavatkozásának ügyében "készek a megbocsátásra és a felejtésre". Szerinte a kongresszusnak jóvá kell hagyni az új szankciókat Oroszország ellen. "Világos üzenetet kell küldeni Oroszországnak, hogy megfizet a demokrácia korlátozásáért."

John McCain szerint Oroszország "még nem fizette meg az árát" annak, hogy tavaly megpróbált beavatkozni "az amerikai és a világ más részén zajló" választásokba. "Eljött az idő a továbblépésre, de előtte azért még meg kell fizetni a büntetést."

A kiberbiztonsági együttműködésben Vlagyimir Putyin "óriási segítséget nyújthat, hiszen egyike azoknak, akik elkövették a hackertámadásokat" – ironizált a szenátor.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter jelentős eredménynek minősítette az amerikai-orosz kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást. A tárcavezető stratégiai megállapodásnak nevezte az együttműködést. Szerinte stratégiai hiba lenne, ha Trump nyilvánosságra hozná a Putyinnal folytatott tárgyalásai részleteit.

Trump a vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében kitért a G20-as országcsoport hamburgi csúcsértekezletén kötött kiberbiztonsági megállapodásra, amellyel szerinte "áthatolhatatlan kiberbiztonsági munkacsoportot” hoznak létre.

Az együttműködés fontosságáról beszélt Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete is. "Nem bízhatunk meg Oroszországban és soha nem is fogunk megbízni benne. De ha közel kerülsz azokhoz, akikben nem bízol, akkor rajtuk tarthatod a szemedet és ellenőrizheted őket" – mondta Haley.