Trump és Clinton is ünnepel a New York-i előválasztás után

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

A hazai pálya Trump és Clinton felé lejtett, mindketten magabiztosan nyertek a harmadik legnépesebb államban. Egyre biztosabb, hogy ők ketten nyerik az előválasztási versenyt, és csapnak össze novemberben a Fehér Házért.


Az elnökjelöltségért folyó versenyben eddig is vezető jelöltek, Donald Trump üzletember és Hillary Clinton volt külügyminiszter nyerték a számukra hazai pályának számító New York-i előválasztást. Az Egyesült Államok harmadik legnépesebb államában tartott előválasztást fontos mérföldkőnek tekintik, hiszen a két jelölt előnye a győzelemmel lassan behozhatatlanná válik, egyre valószínűbb, hogy az ő nevük szerepel majd novemberben a szavazólapon.

A szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján a republikánusoknál Trump – aki New York Cityben született – 60,1 százalékos eredménnyel nyert John Kasich ohiói kormányzó (25,2 százalék) és Ted Cruz texasi szenátor (14,7 százalék) előtt. A demokrata előválasztáson Clinton – New York állam korábbi szenátora – a szavazatok 57,6 százalékát szerezte meg, míg vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor 42,4 százalékot.Az előválasztás eredménye azt jelenti, hogy Trump 844-re növelte az őt támogató delegáltak számát. Ahhoz, hogy ő legyen a hivatalos republikánus elnökjelölt – erről formálisan júliusban, a párt konvencióján, vagyis gyűlésén döntenek – 1237 delegáltra van szükség. A demokrata oldalon Clintonnak 1436 delegáltja van, a jelöltséghez pedig 2383-ra van szükség – a helyzetet bonyolítják a demokratáknál az úgynevezett szuperdelegáltak, akik az előválasztás eredményétől függetlenül szavazhatnak, de többségük, 469 fő Clintont támogatja.

Clinton számára különösen fontossá tette a New York-i győzelmet, hogy ellenfele, Sanders a korábbi nyolc előválasztásból hetet megnyert. Ezek jelentősége kisebb, mert kevesebb delegáltat küldő államokban zajlottak, mégis azt az érzést keltette hogy a magát demokratikus szocialistának valló szenátor erősödik, és van esélye behozni a lemaradását. Elemzők szerint viszont a még hátra lévő államokban egyértelműen Clinton az esélyesebb.

Trump annak ellenére nyert nagy fölénnyel, hogy saját pártja, vagy legalábbis annak elitje sem támogatja, sőt, szeretnék valamilyen módon kiütni a nyeregből. A republikánus szavazóbázis viszont láthatóan mellette áll, és az üzletember győzelmi beszédében már arról beszélt, hogy legfőbb riválisának, Ted Cruznak már matematikai esélye sincs, hogy utolérje őt.