Trump és Clinton is kikapott

Fotó: AFP / GEOFF ROBINS

-

A wisconsini előválasztások a republikánusoknál Ted Cruz, a demokratáknál pedig Bernie Sanders elnökjelölt-aspiránsok győzelmével zárultak. Ismét nyílttá válik a küzdelem?


A republikánus előválasztásokon Ted Cruzt a választók 50 százaléka támogatta, Donald Trumpot csak 33 százalékuk, az ohiói kormányzónak, John Kasichnek csupán a voksok 14 százalékát sikerült megszereznie.


A Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben Bernie Sanders vermonti szenátor 56 százalékos támogatottsággal nyert vetélytársa, Hillary Clinton fölött, akire ezúttal a választók 44 százaléka szavazott.

A választási eredmény elsősorban a republikánus táborban fordíthat az elnökjelöltségért folytatott küzdelem végeredményén. Ted Cruz győzelme lassítja a milliárdos üzletember, Donald Trump menetelését az elnökjelöltségig, és előrevetíti a nyári országos konvención várható elhúzódó jelölési folyamatot. A republikánus elnökjelöltséghez 1237 delegátus szavazatára van szükség, Donald Trump az eddigi előválasztásokon és jelölőgyűléseken 737 delegátust nyert meg, míg a Ted Cruzt támogató delegátusok száma 475. Wisconsinban 42 delegátusról döntöttek.

A texasi szenátor keddi győzelmét elősegítette az, hogy az állam kormányzója, Scott Walker – aki tavaly szeptemberig szintén versenyben volt a republikánus elnökjelöltségért – nyíltan mellette tette le a voksát, neki kampányolt, és a republikánus párt elitje és vezető személyiségei szintén a Cruz melletti szavazásra buzdították a wisconsiniakat.

A republikánus pártelit stratégiát dolgozott ki arra, hogy megakadályozza Trump elnökjelöltségét. Ennek végső módja a nyílt versenyes konvenció lehet, amikor is egyik elnökjelölt sem rendelkezik a szükséges számú delegátussal, így a konvención szavazással döntenek arról, hogy ki legyen a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Cruz győzelme várhatóan mozgósítja majd a Trump-ellenes erőket és csoportokat, ugyanakkor a New York-i üzletembernek még mindig megvan a lehetősége arra, hogy a következő előválasztásokon olyan arányú győzelmeket érjen el, amelyek révén meglesz az elnökjelöltté választáshoz szükséges delegátusa. A következő, április 19-i New York állami előválasztáson, ahol 95 delegátusról döntenek, a felmérések szerint egyértelműen Trump az esélyes.

Az üzletember kedd este azt nyilatkozta, hogy nem adja fel, ő lesz a republikánusok elnökjelöltje. „Ted Cruz csak egy báb, trójai faló, akit a pártfőnökök arra használnak fel, hogy ellopják az elnökjelöltséget” – tette közzé nyilatkozatban a Trump-kampánycsapat.

A Demokrata Párt wisconsini előválasztásának nagy győztese, Bernie Sanders az utóbbi nyolc előválasztásból hetet nyert. Elemzők azonban már a keddi választási eredmények kihirdetésekor feltették a kérdést: számít-e ez? A választóknak elszámolni nem tartozó, úgynevezett szabad mandátumú szuperdelegátusok mindeddig csaknem valamennyien Hillary Clinton mellett tették le a voksukat. Jóllehet, Sanders szenátor szerint egyes szuperdelegátusok már fontolgatják, hogy a nyári elnökjelölt-állító konvención nem a volt külügyminiszterre szavaznak. Hillary Clinton nem nyilatkozott és nem is gratulált vetélytársának.