Trump embert küldene a Holdra és a Marsra

Fotó: MTI/EPA/ESA / Max Alexander

-

A Holdbázis lenne a Mars-küldetések kiindulópontja. Japán csatlakozna a vállalkozáshoz.


Aláírta a politikai irányelvet Donald Trump, amiben utasította az űrkutatási hivatalt, a NASA-t, hogy összpontosítson újra az emberes űrküldetésekre. Ehhez az amerikai kormány szorosan együttműködik majd magáncégekkel és más államokkal.

Az amerikai elnök azt mondta: 1972 óta ismét amerikai űrhajósok léphetnek a Holdra. "Ezúttal nem csak zászlónkat és lábnyomaikat hagyják ott, hanem lerakják alapjait egy lehetséges Mars-missziónak, és talán egy nap azon túli számos más világ felé irányuló küldetésnek is."

Trump dokumentuma nem említ időkeretet az ambiciózus tervek megvalósítására, és a költségeket sem részletezi. Az elnök irányelvet az utolsó Hold-misszió 45. évfordulója alkalmából írta alá. Az eseményen ott volt Buzz Aldrin űrhajós, aki második emberként léphetett a Hold felszínére 1969-ben. Akkori parancsnoka, Neil Armstrong 2012-ben hunyt el.

Trump nyilatkozata után Japán jelezte, hogy kész aktívan részt venni az amerikai űrkutatási programban. A japán űrkutatási kérdésekkel foglalkozó stratégiai stáb ülését Abe Sindzó kormányfő vezette.

Tokió fontolgatja, hogy nemzetközi küldetés keretében japán asztronautát küld a Holdra, emellett a misszió sikeréhez technológiai eszközökkel, távirányítású teherűrhajókkal és a kozmikus sugárzás ellen védő berendezésekkel járulna hozzá.

Az USA a Hold körüli pályán keringő űrállomást tervez, hogy azt a Marsra tervezett utakhoz egyfajta támaszpontként használja. A Hold felszínén is kialakítanának egy állomást, és ez a projekt keltette fel Japán érdeklődését.