Trump ellen is vizsgálat indulhat

Fotó: Getty Images / Aaron P. Bernstein

-

A hírszerzés vezetői is fogadják az állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyészt.


Vizsgálatot indíthat Donald Trump elnök ellen az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása miatt Robert Mueller – írja a The Washington Post. A lap szerint Mueller, az orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész kiterjesztette vizsgálódását arra is, vajon az elnök nem próbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást az orosz szálak vizsgálatakor.

A lap öt forrást idézve írta: a hírszerzés három szervezetének vezetője, illetve volt vezetője fogadta el, hogy találkozzék Muellerrel. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó DNI igazgatója, Mike Rogers, az NSA vezetője és Richard Ledgett, az NSA volt igazgató-helyettese állítólag a hét elején egyezett bele, hogy munkatársai meghallgassák őket.

A vizsgálat nem új keletű, és állítólag James Comey, az FBI igazgatójának májusi menesztése óta napirenden van.

Comey a szenátusi meghallgatásán azt mondta, szerinte az orosz szálak felderítésével foglalkozó FBI-vizsgálat miatt menesztették. Trump ugyanis nehezíteni akarta egyes munkatársai, például Mike Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó ügyében zajló vizsgálatokat. Comey nem állította, hogy az elnök akadályozni akarta volna az FBI-vizsgálatot, de úgy fogalmazott: ennek kiderítése a Mueller vezette bizottság feladata.

Trump ügyvédjeinek szóvivője, Mark Corallo, közleményben felháborítónak és megbocsáthatatlannak nevezte a The Washington Post állításait. Mueller szóvivője nem kívánt reagálni a lapban megfogalmazottakra.