Trump elismerte, hogy megkereste a különleges ügyész

Fotó: ANADOLU AGENCY / Omar Marques

-

Az amerikai elnök hajlandó találkozni Robert Muellerrel, és eskü alatt válaszolna az orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész kérdéseire.


Donald Trump azt mondta, szívesen válaszolna Robert Mueller kérdéseire, és alig várja, hogy megtegye, de még kikéri ügyvédjeinek tanácsát. Az elnök kifogásolta, hogy egykori Hillary Clinton nem eskü alatt tett vallomást az FBI-nak, amikor a magánszerverről bonyolított elektronikus levelezése miatt nyomoztak.

„Ő nem eskü alatt tette, de én eskü alatt tenném..." – mondta az elnök. Nyilatkozatával az elnök véget vetett a média találgatásainak. Kedden és szerdán a Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders még nem kívánta kommentálni a feltételezést, hogy a különleges ügyész jelezte: meghallgatná az elnököt is. Mueller bizottsága valószínűleg arról kérdezné Trumpot, hogy mi volt a célja az FBI-igazgató, James Comey leváltásával, az igazságszolgáltatást akarta-e akadályozni.

"A következő a történet: nem volt semmilyen összejátszás, nem volt semmilyen akadályoztatás. Alig várom már a találkozót Muellerrel” – mondta Trump.

Az elnök a bevándorlásról is beszélt. Kész ismét találkozni Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata frakciójának vezetőjével. Kész arra is, hogy az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az USA-ba érkezett és ott felnőtt fiataloknak megadják az amerikai állampolgárságot, de csak 10-12 éven belül. A készülő bevándorlási törvényben szerepelniük kell olyan intézkedéseknek, amelyek megakadályozzák a láncbevándorlást, és tartalmaznia kell az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítését is. Trump azt szeretné, ha a szenátus 25 milliárd dollárt szavazna meg a falépítésre, a kongresszus pedig további 5 milliárdot különítene el a határbiztonsági intézkedésekre.