Trump egy nap alatt háromszor is kínos helyzetbe hozta miniszterét

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Az amerikai elnök változatlanul elégedetlen Jeff Sessions döntésével.


Donald Trump egy nap alatt háromszor is kínos helyzetbe hozta Jeff Sessions igazságügyi minisztert. Először egy Twitter-bejegyzésében, másodszor akkor, amikor Sessions lemondásáról kérdezték és ő nem válaszolt, hétfőn este pedig az országos cserkésztalálkozóról – ahol Trump beszédet mondott – hiányzott a tárcavezető, közismerten régi cserkész Sessions.

Hétfőn – miközben a vejét és tanácsadóját, Jared Kushnert a szenátusban hallgatták meg orosz kapcsolatairól – Trump a Twitteren azt írta: "Tehát a Bizottságok, a vizsgálatot folytatók, és természetesen a mi ostromlott igazságügyi miniszterünk miért is nem néznek utána a csalárd Hillary bűneinek és orosz kapcsolatainak?" Amikor pedig a Fehér Házban gyakornokoskodó fiatalokat búcsúztattak és a közös fotózáskor egy újságíró megkérdezte, le kell-e mondania a miniszternek, Trump nem válaszolt, csak a szemét forgatta.

Hétfőn Sessions a Fehér Házban járt, de nem találkozott az elnökkel. Anthony Scaramucci, a Fehér Ház új kommunikációs igazgatója, "az elnök csalódott amiatt, ahogyan az igazságügyi miniszter bizonyos dolgokat kezel". Scaramucci konkrétumokat nem mondott, de érzékeltette, hogy szükség lenne egy megbeszélésre az elnök és minisztere között.

Trump először a múlt héten, a The New York Timesnak adott interjújában bírálta Sessionst. Azt mondta, már sajnálja Sessions kinevezését, mert ha tudta volna, hogy a miniszter kivonja magát az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokból, nem bízza rá a tárcát. Másnap Sessions újságírókkal közölte, hogy szereti a munkáját, szereti ezt a minisztériumot, s azt tervezi, hogy addig marad, amíg jónak látja.

Sessions alabamai szenátorként elsőként biztosította támogatásáról az elnökjelöltségért küzdő Trumpot, és a kampány idején külpolitikai tanácsadója volt. Az idén március 2-án kivonta magát az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokból, miután kiderült, hogy nem számolt be a washingtoni orosz nagykövettel kampányidőszakban folytatott megbeszéléseiről.