Trump csak viccelődött

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Csak „szarkasztikus” volt, amikor arra nógatta Oroszországot, hogy hackertámadással kutassa fel Hillary Clinton elveszett, kitörölt e-mailjeit - védekezett Donald Trump republikánus elnökjelölt.


Donald Trump a Fox televízióban próbálta védeni felháborodást kiváltó szerdai mondatait - amelyek miatt a hazaárulás vádja is érte őt -, s úgy fogalmazott: „természetesen a szarkazmus” beszélt belőle.

A republikánus elnökjelölt ugyanakkor megismételte: nem tudni, hogy ki hajtott végre hackertámadást a demokraták országos bizottságának szervere ellen, amelynek következtében napvilágra került több tízezer elektronikus levél. E levelek egy részét a hétvégén, éppen a demokrata konvenció előtti napokban hozta nyilvánosságra a WikiLeaks, s a kiszivárogtatások hátterében elemzők és titkosszolgálati szakemberek oroszokat sejtetnek. A levelek egy részéből egyébként az derült ki, hogy a demokraták pártvezetése Clinton javára és pártbeli kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor kárára manipulálta az előválasztásokat.

„Senkinek nincs elképzelése arról, hogy vajon Oroszország, Kína, vagy valaki más tette-e ezt. Ki tudja?” - fogalmazott Trump a Fox televízióban a hackertámadásról. Majd hangsúlyozta, hogy az igazi problémát nem az jelenti, hogyan kerültek nyilvánosságra ezek az e-mailek, hanem hogy mit tartalmaznak. „Vessünk csak egy pillantást arra, hogy mit is mondanak ezek az e-mailek, és ez bizony szégyenteljes!” - mondta Trump.

Közben Harry Reid nevadai politikus, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője azt javasolta, hogy - mivel Donald Trump a demokraták szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent - a titkosszolgálat ne lássa el őt az elnökjelölteknek járó napi információkkal, illetve ne valós, hanem álinfomációkat továbbítson neki.