Trump cégei is jól jártak az elnökválasztási kampányban

Fotó: ONLY WORLD / FRANCOIS ROUX

-

Eric Trump borászatának is jutott egy kis pénz.


A kampányköltségekből másfél év alatt 12,5 millió dollárt saját és családja cégeinél költött el legálisan Donald Trump megválasztott amerikai elnök - jelentette a CNN. A legtöbbet, 8,7 millió dollárt a Tag Air nevű Trump-cég kapta, ez üzemelteti a megválasztott elnök repülőgépeit. A Trump Payrollnak és a Trump Tower Commercial nevű cégnek 2,2 millió dollárt fizettek a kampányköltségekből.

Még soha egyetlen elnökjelölt nem költött el ennyi kampányforrást a saját cégeinél - mondta Larry Nobel, a kampányfinanszírozással foglalkozó Campaign Legal Center jogtanácsosa.

Egymillió dollár fölötti összeget, 1,4 millió dollárt kaptak a pénzből a Trump tulajdonában lévő hotelek és golf klubok. Trump éttermei és catering cégei 238 ezer dollárt számláztak ki a kampánystábnak. Trump fia, Eric borászata 32 196 dollár bevételt könyvelhetett el a kampányköltésekből.


Ez a pénz mind közvetlenül Trump kampányából származik, méghozzá törvényesen. A kampányfinanszírozási szakember szerint csak az törvénybeütköző, ha Trump cégei túlszámláztak volna, de erre nincs bizonyíték.

A listán egészen kis tételeket is vannak. A palackozott vizet forgalmazó Trump Ice 2085 dollárt kapott a kampányból, a New York-i Trump Towerben található étteremben 607 dollárt, a kávézóban pedig 94 dollárt költöttek a kampányköltségekből.