Trump: Castro egy brutális diktátor volt

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Fidel Castro brutális diktátor volt, aki csaknem hatvan éven át elnyomta a saját népét - reagált szombaton Donald Trump megválasztott amerikai elnök Fidel Castro péntek esti halálára.


Trump szerint Castro örökségként halálbrigádokat, tolvajlást, elképzelhetetlen szenvedést, szegénységet és az emberi jogok totális tagadását hagyta maga után.

A megválasztott elnök szerint Kuba továbbra is "totalitárius sziget", ám bízik abban, hogy Castro halálával az ország eltávolodik "a túl sokáig tartó rémségtől, és közelebb kerül ahhoz a jövőhöz, melyben a csodálatos kubai nép végre az oly' nagyon megérdemelt szabadságban élhet".

Donald Trump azt ígéri: leendő kormánya minden meg fog tenni, hogy a kubaiak megindulhassanak a jólét és a szabadság felé vezető úton, s azt írja: osztozik az amerikai kubaiakkal abban a reményben, hogy Kuba "egy nap hamarosan szabad lehet".

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Trump közleményében nem érintette azt a fenyegetését, amelyet még az elnökválasztás kampányában tett, miszerint visszavonja az Obama-kormány intézkedéseit a két ország viszonyának javítására. A jelenlegi amerikai vezetés azzal indokolta ezeket az intézkedéseket, hogy miután a Kuba elleni gazdasági embargó fél évszázadon át nem tudta megrengetni a rezsimet, diplomáciai eszközökkel kell próbálkozni.

Trump közleményének megfogalmazása lágyabb, mint amilyen a kampányretorikája volt - mondta a hírügynökségnek egy meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztségviselő. "Valószínűleg ez egy olyan terület, ahol üzleti érdekei egy pragmatikusabb hozzáállásra ösztönzik, még abban az esetben is, ha ez felháborítja mindkét párt (a demokraták és a republikánusok) leginkább Castro-ellenes tagjait" - tette hozzá az illető.

Trump a kampányában többször elmondta, hogy az Obama-kormány túl engedékeny volt Kubával szemben a nyitás óta megkötött megállapodásaikban, mert azok mind Havannának kedveznek inkább. Az elnökjelölt fogadkozott, hogy újratárgyalná ezeket, szigorúbb feltételeket támasztana Kubával szemben, például megkövetelné a vallásszabadságot és az összes politikai fogoly szabadon bocsátását.

Az elnökválasztáson az Amerikában élő spanyol ajkú közösség nagy része a demokrata párti Hillary Clintont támogatta, kivéve a kubaiakat, akiknek nagy többsége a felmérések szerint Trumpot támogatta.