Trump beutazási tilalmán a bíróság ütött léket

Fotó: MTI/AP / Seth Wenig

-

Érvényes vízummal egyelőre az USA-ban maradhatnak a tiltólistára tett államok polgárai. Hosszú jogi csatározás jön.


Az elnöki rendelet ellenére átmeneti időre az Egyesült Államokban maradhatnak az érvényes vízummal érkezett muzulmánok – így döntött egy New York állambeli bíróság. Donald Trump elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette hat másik muszlim országból – Irakból, Iránból, Szudánból, Jemenből, Líbiából és Szomáliából – érkező menekültek beutazását.

A bíróság sürgős eljárással döntött a két iraki állampolgárt képviselő Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége, az ACLU beadványáról. Hamid Háled Dervis és Hejdar Szamír Abdel-Halek as-Saui érvényes amerikai beutazási engedélyt kaptak, meg is érkeztek a New York-i John Kennedy repülőtérre, de ott a friss rendelet alapján őrizetbe vették őket.


Veszélyben voltak

A bírósági kereset szerint Dervis és as-Saui a múltban együttműködtek az amerikaiakkal, ezért az életük komoly veszélyben forgott Irakban. Az ACLU jogászai a két iraki szabadon bocsátását követelték, valamint mindenkiét, akik hasonló helyzetbe kerültek. A The New York Times szerint 100 és 200 között van azoknak az utasoknak a száma, akiket az amerikai repülőtérre érkezésükkor előállítottak és akiket kiutasítás fenyeget.

Ann Donelly bíró döntése szerint azokat, akik a 7 országból már megérkeztek az Egyesült Államokba, ideiglenesen nem szabad deportálni. Ez vonatkozik azokra is, akik a bírósági döntés meghozatalakor már úton voltak.


Törvényes indokkal

A bírósági döntés nem vonatkozik a rendeletben felsorolt valamennyi országból érkezőkre. Ideiglenesen csak azok maradhatnak amerikai területen, akiknek érvényes vízumuk van, és törvényes indokaik vannak az országban való tartózkodásra.

Az ACLU az ítéletet győzelemként értékelte: „Ez


a döntés megőrzi a status quót

és garantálja, hogy nem utasítják ki jogellenesen az Egyesült Államok területéről azokat, akik engedéllyel rendelkeznek” – mondta Lee Gelernt, az ACLU bevándorlók jogvédelmével foglalkozó igazgatóhelyettese.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint az ítélet feltehetően 375 emberre vonatkozik.

Az elnöki rendelet ellen tüntetést tartottak a bíróság épülete előtt. A jogvédő szervezetek felhívására ezrek gyűltek össze Dallas, Chicago, New York, Los Angeles, San Francisco, Denver és Minneapolis repülőterén is.

Hasonlóan döntött egy Virginia állambeli szövetségi bíró a washingtoni Dulles repülőtéren előállított utasok ügyében – írta a The Charlotte Observer.


Ilyen még nem volt

Michael Kagan, a Nevadai Egyetem bevándorlási joggal foglalkozó tanára szerint


ez a hosszú bírósági csata első sortüze.

A jogász szerint a kimenetelét nem lehet megjósolni, mert „ilyen még nem történt az amerikai közelmúlt történelmében”.

A legfelsőbb bíróság utoljára az 1882-ben, a kínaiak kizárásáról elfogadott törvény ügyében döntött hasonló bevándorlási kérdésben. A jogszabály több évtizedre kitiltotta az USA területéről a kínai állampolgárokat, és azoknak, akik törvényesen éltek az országban, átmenetileg vissza kellett térniük származási országukba.


Más rendeletek

Trump szerdán két rendeletet írt alá a bevándorlásról, illetve az amerikai határok védelméről – köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról. Az illegális bevándorlás megfékezéséről szóló rendelet szerint megvonható a szövetségi támogatás olyan – többnyire demokraták irányította – szövetségi államoktól és városoktól, ahol menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak. A másik rendelet a határok megerősített védelméről szól, s ezen belül a mintegy 3200 kilométeres amerikai–mexikói határon megépítendő falról.