Trump Nevadában benyújtotta az első óvását

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

A republikánus jelölt szerint a gépek is csalnak.


Donald Trump republikánus feljelentést tett Nevadában, mert egy helyütt tovább szavazhattak. Kampánycsapata szerint Las Vegas egyik választóhelyiségében a múlt héten lehetővé tették, hogy a helyiség a hivatalos időn túl is nyitva tartson, hogy a korai szavazáson részt vevő, még várakozó emberek szavazhassanak. Ezt a helyi törvények egyébként lehető teszik. Nevadában lehetőség van az úgynevezett korai szavazásra, és bár a szavazóhelyiségek reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, azok is szavazhatnak, akik záráskor már sorban állnak, de még nem tudtak bejutni.

Óvásában Donald Trump azt kérte a választási bizottságtól, hogy a vitatott helyiségben leadott szavazatokat különítsék el, és ne adják hozzá a többi vokshoz, a választási eredmények esetleges későbbi vitatása miatt. David Bossie, Trump kampányának helyettes szóvivője szerint nem a spanyol ajkú szavazókat akarják elbátortalanítani, de „tiszteletben kell tartani a játékszabályokat”.

Az óvás Gloria Sturman bírónőhöz érkezett, és ő kedden délután elutasította, hogy azonnal intézkedjen. Szerinte egy azonnali intézkedéskor nyilvánosságra kerülhetne a szavazók személyazonossága, s később zaklatások érhetnék őket.

A Clinton-kampány nem reagált a republikánus jelölt lépésére.


Vitatják majd az eredményt?

Trump a Fox tévének azt mondta: meg kell őrizni a választások tisztaságát. Szerinte ott, ahol elektronikusan szavaznak, sok gond van a gépekkel, mert azok automatikusan demokratákra fordítják át a republikánus szavazatokat.

„Nem hiszem, hogy a választásnak ma éjjel vége lesz” – mondta Trump. Szerinte mielőtt elfogadná a választási vereséget, még utánanéz, hogy a választások során hol mi történt.

Az első kommentárok szerint Trump és kampánycsapata érezheti, hogy elveszítik a választást, és ez az első óvás a jele lehet annak, hogy vitatják majd a választási eredményt.