Trump bejelentette, Jeruzsálembe költözik a nagykövetség

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

Az USA Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, a diplomaták elhagyják Tel-Avivot.


"Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosává" – mondta Donald Trump. Az elnök szerint az USA továbbra is elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett, és fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy béke legyen az izraeliek és a palesztinok között. A tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást, vagyis azt, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létezzen. Trump azt mondta, olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható. Az elnök szerint bejelentése után "természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek".

"Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez" – mondta Trump, aki szerint Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyének kell maradnia.

Trump utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe, mert ez "a realitás tudomásul vétele". Felszólította a világ többi országát, hogy kövessék az USA példáját. "Ma végül


elismerjük azt, ami kézenfekvő, azt, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa."

Az elnök többször elismételte: régóta esedékes volt, hogy Washington Jeruzsálemet ismerje el Izrael fővárosának, oda költöztesse a nagykövetségét. Több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést.


Én megteszem"

– mondta Trump. Az elnök nyugalomra szólított, és reméli, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Bejelentette, hogy Mike Pence alelnök a napokban a Közel-Keletre látogat.


Előre szóltak

Trump bejelentése nem volt váratlan. Már kedden tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről több arab ország vezetőjét, és Mahmúd Abbászt. A Palesztin Hatóság elnöke figyelmeztette, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozott a döntés miatt, Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Az Izrael-barát amerikai politikusok régóta próbálják elérni, hogy Washington áthelyezze nagykövetségét Jeruzsálembe, Trump pedig ezt írásba foglalt választási ígéretté tette tavaly. Várhatóan sok konzervatív és evangéliumi keresztény támogatója elégedetten fogadja majd döntését. A hírek szerint Pence alelnök és David Friedman, az USA izraeli nagykövete is komoly erőfeszítéseket tett a döntés érdekében.

Jeruzsálem szent városa mindhárom nagy monoteista vallásnak, és mindhárom vallás fontos szent helyeinek ad otthont. Izrael kormánya Jeruzsálem egészét egységes és oszthatatlan fővárosának tekinti, de ezt a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok az Izrael által 1967-ben megszállt, majd később bekebelezett Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő államuk fővárosának.


Néhányan örülnek

Benjámin Netanjahu történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését, amelyet szerinte tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is. "Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt" – mondta az izraeli miniszterelnök, aki szerint "nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként".

Reuven Rivlin izraeli államfő Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte a bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. "A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok."


Abbász szerint a döntés egyenlő azzal, hogy az USA lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. A palesztin elnök szerint Jeruzsálem "a palesztin állam örök fővárosa". A PFSZ szerint a döntés lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami megoldását – mondta Száeb Erakat főtitkár. Szerinte Trump döntésével az USA is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban.

A Hamász palesztin terrorszervezet vezetője, Iszmáil Haníje elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról . "Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz" – mondta.

Emmanuel Macron sajnálatosnak nevezte Trump döntését. "Ez sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal" – mondta a francia elnök. A kairói külügyminisztérium szerint Egyiptom elutasítja Trump döntését, és azzal nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint országa elítéli Trump felelőtlen döntését. Recep Tayyip Erdogan elnök már kedden azt mondta, Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Irán "határozottan elítéli" az USA döntését – közölte a teheráni külügyminisztérium. Szerintük Washington lépése nemzetközi határozatokat sért. Ali Homeni ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint az USA megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael érdekében.