Trump azzal dicsekszik, hogy a beszéde okozta a katari válságot

Fotó: MTI/EPA / IAN LANGSDON

-

Azt még nem tudni, mi lesz az amerikai támaszpont sorsa.


Az amerikai elnök szerint a radikális iszlamizmus elleni minapi beszéde miatt szakította meg hét állam a diplomáciai kapcsolatát Katarral. Donald Trump legalábbis ezt írta a Twitteren. "A legutóbbi közel-keleti utazásom alatt kijelentettem, hogy véget kell vetni a radikális iszlamizmus pénzelésének. A vezetők ujjal mutogattak Katarra. És nézzék!" – írta Trump. "Lehet, hogy ez véget vet a terrorizmus borzalmának!" – írta az elnök, aki szerint szaúdi látogatása máris kifizetődik.

Az elnök Katart bíráló megjegyzései máris a válság közepébe sodorta Washingtont. Az USA legnagyobb közel-keleti légi támaszpontja történetesen Katarban van.

Rex Tillerson külügyminiszter előző nap még az egység megőrzésére szólította az öböl menti országokat. Az Egyesült Államok arra buzdítja az országokat, hogy együtt vitassák meg a vitás kérdéseket – mondta Tillerson. "Ha bármilyen szerepet játszhatunk abban, hogy segítsük őket a kérdés megvitatásában, úgy véljük, fontos, hogy az öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) egysége megmaradjon" – mondta a külügyminiszter a Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar csoportjára utalva.

Egyelőre nem tudni, hogy Trump Katar elleni kirohanása és a diplomáciai válság milyen hatással lesz az amerikai támaszpont sorsára. Kérdés, nem fogja-e gátolni az Iszlám Állam és más csoportok elleni harcot.

Az amerikai légi támaszponton közel 10 ezer amerikai katona állomásozik, és ott van a térségért felelős amerikai parancsokság székhelye is. A támaszpont kulcsfontosságú az Iszlám Állam elleni harcban. A szíriai és iraki célpontokat támadó, az USA-vezette nemzetközi koalíciónak Katar is tagja.

Hétfőn óta Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe.

A Financial Times szerint Doha mintegy egymilliárd dollár váltságdíjat fizetett a katari királyi család 2015-ben Irakban elhurcolt tagjaiért. A lap szerint a pénz az al-Kaidával kapcsolatban álló szíriai csoporthoz, és iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be. Katar tagadja a vádakat.