Trump átvette a vezetést az országos felmérésben

Fotó: AFP

-

A megkérdezettek szerint Trump megbízható és tisztességes. És Clinton lesz az elnök.


A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje átvette a vezetést a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton előtt. Ugyanakkor a szavazók 59 százaléka szerint a novemberi voksolásokon Clinton szerzi meg a szükséges 270 elektori voksot, s csak 34 százalékuk véli úgy, hogy Trump lesz az elnök - áll a CNN és az ORC ORC közvélemény-kutatásában. Két hónappal az elnökválasztás előtt Trump támogatottsága 45 százalékos, és 2 százalékkal megelőzi Clintont.

A legutóbbi felmérésekhez képest Clinton 9 százalékot veszített a támogatottságából. Megítélése a megbízhatóság és a tisztességesség tekintetében is romlott: már csak a szavazók 35 százaléka tartja megbízhatónak és tisztességesnek. Trumpról a megkérdezettek 50 százaléka gondolja ugyanezt. Mindkét jelöltnek változatlanul nagy az elutasítottsága: a közvélemény-kutatásban megkérdezettek 56 százaléka utasítja el Clintont, 54 százaléka pedig Trumpot nem kedveli.


A függetlenek választása

Az elkötelezett demokraták és republikánusok több mint 90 százaléka felsorakozik pártja jelöltje mögött. A függetlenek többsége, 49 százaléka Trumpot támogatja, míg Clinton a független szavazók csak 29 százalékának rokonszenvét nyerné el. A függetlenek 16 százaléka Gary Johnsont, 6 százaléka Jill Steint támogatja.

A felmérés szerint Johnsonnak, a Libertárius Párt elnökjelöltjének 7 százalékos, Jill Steinnek, a Zöld Párt elnökjelöltjének pedig 2 százalékos a támogatottsága. Várhatóan egyikük sem vehet részt az elnökjelöltek televíziós vitájában, mert ehhez kötelezően 15 százalékos támogatottságot kellene elérniük.


Otthon koncentrál

A közvélemény-kutatás eredményeit a CNN televízióban David Gergen politikai elemző - korábban, Bill Clinton elnöksége idején a Fehér Ház egyik tanácsadója - figyelmeztetőnek nevezte a kampány finisében, s intenzív felkészítést javasolt Clintonnak az elnökjelölti vitákra.

Clinton azt mondta, Trumppal ellentétben ő - bár Enrique Pena Nieto elnök meghívta - nem fontolgatja, hogy Mexikóba látogasson. Továbbra is arra koncentrál, hogy mit kell tenni odahaza, az Egyesült Államokban a munkahelyteremtés érdekében. Trump mexikói vizitjét "diplomáciai hibának" minősítette.