Trump átlépett az egyik választási ígéretén

Fotó: NurPhoto / Michal Fludra

-

Az elnök a Fehér Házban, a republikánusok nélkül állapodott meg a demokratákkal. Nem toloncolják ki a fiatalokat, akik egész életüket az USA-ban élték le, de nincsenek dokumentumaik.


Donald Trump megállapodott a demokratákkal az USA-ban tartózkodó fiatal bevándorlók helyzetéről – mondta Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője és Chuck Schumer, a szenátus demokrata politikusainak vezetője. Az egyezség a Fehér Házban, egy díszvacsorán született meg, amelyre az elnök csak a demokratákat hívta meg.

Trump állítólag megígérte: védelmet biztosít a gyermekként illegálisan az országba hozott fiataloknak, és tiszteletben tartja az úgynevezett DACA-programot. Az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) – amelyet 2012-ben elnöki rendelettel hozott létre Barack Obama – a kitoloncolástól védi az érintett mintegy nyolcszázezer, többségében mexikói és latin-amerikai fiatalt, akit illegális bevándorlókként a szüleik vittek az Egyesült Államokba.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter szeptember 5-én jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA-programot. Trump akkor azt mondta: a programot hat hónap múlva vonják vissza, de csak hat hónap múlva, a kongresszusnak addig ki kell dolgoznia a helyzet átfogó rendezésének törvényi feltételeit.

A visszavonás fogadtatása vegyes volt. A demokraták egyhangúlag elítélték és a republikánusok is megosztottak a kérdésben. Paul Ryan házelnök szerdán azt mondta, nem szabad a fiatal bevándorlókat visszaküldeni szülőföldjükre, amelyet nem is ismernek, mert tőlük függ az USA fejlődése.

Pelosi és Schumer a fehér házi vacsora után közös közleményben azt írta: egyetértettek, hogy a DACA-programban biztosított védelmet gyorsan törvénnyé kell formálni, és abban, hogy a "falépítést kizárva olyan csomagtervet dolgozunk ki a határok biztonságának erősítésére, amely mindkét félnek megfelel".

A Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg a demokraták bejelentését. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője pontosított. "A fal megépítésének kihagyása bizonyosan nem volt a megállapodás része" – írta Twitteren.

A bevándorlási politikában szigorúságot képviselő és számon kérő iowai republikánus képviselő, Steve King azt írta Twitteren: ha a hírek igazak, Trump "szavazóbázisa szétrobbant, helyrehozhatatlanul tönkretették, és visszavonhatatlanul elveszítette illúzióit. Ezek után már nincs ígéret, amely hiteles lenne".

Szerdán Trump a Fehér Házban fogadta a mérsékeltnek nevezett demokrata és republikánus törvényhozókat, és sürgette, hogy minél előbb alkossanak törvényt a DACA-program által védett fiatalokról. "Nem akarunk megfeledkezni a DACA-ról, azt kell megvizsgálnunk, hogy tehetünk-e valamit kétpárti együttműködéssel a DACA és általában a bevándorlás problémájának rendezésére" – mondta az elnök.

A Dreamersnek, azaz „álmodozónak” nevezett fiatalok az USA-t tartják hazájuknak, de semmiféle dokumentumuk nincs. Trump egy választási ígérete az volt, hogy kiutasíttatja őket az országból, és megszünteti a nekik védelmet nyújtó programot.