Trump átalakítja a kampánystábját

Fotó: Getty Images / Mark Wallheiser

-

Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán átalakította kampánystábját. Két új kulcsembert vett maga mellé: egy jobboldali hírportál vezetőjét és egy közvélemény-kutatási szakembert, legfőbb tanácsadóját pedig elmozdította.


Stephen Bannon volt bankár, aki jelenleg a befolyásos Breitbart News című jobboldali hírportált irányítja, Trump kampányának vezetője lesz, Kellyanne Conway republikánus közvélemény-kutatót pedig az elnökjelölt kampánymenedzseri feladatokkal bízta meg. Paul Manafort eddigi kampányfőnöktől nem vonta vissza megbízatását, de hírek szerint az eddiginél jóval korlátozottabb lesz a szerepe.

Trump szerdán délelőtt közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy mindkét új munkatársát nagyon régóta ismeri, és mindkettőt kiváló szakembernek tartja. „Szeretnek nyerni, és ők tudják, hogyan kell nyerni” – szögezte le kommünikéjében a republikánus elnökjelölt. Hozzátette: meggyőződése szerint az amerikai politika legkiválóbbjai kerültek a stábjába, s erre szükség is volt annak érdekében, hogy novemberben legyőzze Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet.

A kampánycsapat szintén közleményt adott ki, amelyben lényegében cáfolta, hogy a republikánus elnökjelölt azért alakította volna át a csapatot, mert népszerűsége és támogatottsága folyamatosan zuhanna a közvélemény-kutatásokban. „Trump úr kampánya jelentősen erősödik: a héten kezdődnek a reklámok a televíziókban, és további munkatársak is csatlakoznak a csapathoz” – szögezi le a közlemény.

A The Washington Post című lap az internetes oldalán „meglepőnek” nevezi a döntést, és megjegyzi: ezzel Trump véget vetett Paul Manafort eddigi kampányfőnök kísérletének, hogy mérsékelt arculatot alakítson ki a republikánus elnökjelölt számára. Manafort ugyan a helyén marad, de szerepe immár csak protokolláris lesz, a kampánystratégia alakításában nem vesz részt.

A kampánycsapat névtelenséget kérő munkatársaira hivatkozva a The Washington Post azt is fejtegeti, hogy Donald Trump ugyan sokra tartja Manafort munkásságát, de úgy érezte, hogy túlságosan is „beskatulyázzák” és „kézben tartják” őt olyan emberek, akik alig ismerik. A megváltoztatott csapattal a republikánus elnökjelölt azt tervezi, hogy az eddigieknél intenzívebben mozgósítja híveit a kampánygyűlések és a médiamegjelenések révén.

Egyes elemzők szerint Trump visszatér majd a „Manafort előtti” időszakhoz. Korábbi kampányfőnöke, Corey Lewandowski úgy fogalmazta meg elvi álláspontját: „Hagyjuk Trumpot, hogy önmaga legyen."

Ami Bannont illeti, Trump önnön alteregóját találhatja meg benne, a Goldman Sachs volt bankárát ugyanis hozzá hasonlóan színes egyéniségként írják le, aki az elmúlt hónapokban arra biztatta Trumpot, hogy ne a republikánusok nagy adományozóinak akarjon megfelelni, hanem a „politika kívülállójaként” és „rendületlen nacionalistaként” jelenítse meg magát a kampányban.

Maga Donald Trump a The Wall Street Journal című lapnak azt mondta: „Győzni akarok, és ezért hozok fantasztikus embereket a kampányomba, olyanokat, akik tudják, hogyan kell győzni.”

Kiszivárgott hírek szerint Trump döntéséhez az is hozzájárult, hogy Paul Manafortról a napokban kiderült: ellentmondásos politikusoknak – köztük az ukrán Viktor Janukovics volt államfőnek – dolgozott. Sajtóhírek szerint felszította Trump dühét, hogy egy szombat esti adománygyűjtő vacsorán szembesítették a Manafortról szóló kínos jelentésekkel. Az elnökjelölt állítólag vasárnap hozta meg döntését a kampánystáb átalakításáról – miután konzultált egyik legbizalmasabb tanácsadójával, Dubrovnikban üdülő vejével is –, miközben Manafort a különböző televíziós műsorokban magyarázkodott.