Trump adócsökkentést ígér Detroitban

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Trump tervei között szerepel a Kanadából induló és a Mexikói-öbölbe vezető olajvezeték megépítése.


Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt "a személyi jövedelemadó drámai csökkentését" ígéri gazdasági programjában.

Trump hétfő este ismerteti gazdasági elképzeléseit Detroitban, de beszédének a kivonatát megszerezte a Reuters. Eszerint Trump az adócsökkentésen túl az adóztatás egyszerűsítését is megígéri, valamint azt, hogy "elmozdítja helyükről azokat a bürokratákat, akik csak a munkahelyek megszüntetéséhez értenek, és olyan szakértőket tesz a helyükre, akik tudják, miként lehet munkahelyeket teremteni".

Az ingatlanmágnás a társasági adókulcsot 35 százalékról 15 százalékra vinné le. Tervei között szerepel a Keystone olajvezeték építési terveinek újjáélesztése. Ez az olajvezeték eredetileg a kanadai Alberta tartománytól a Mexikói-öböl partvidékén található finomítókig szállítaná az olajat, de megépítését az Obama-kormány 2012 elején elutasította. Ennek egyik oka az volt, hogy a terv ellenzői környezetvédelmi kifogásokat fogalmaztak meg a vezeték nebraskai szakaszával kapcsolatban.

Az építésért felelős vállalat, a TransCanada ezt követően kettébontotta a projektet, és megkezdte a vezeték Oklahoma állam és a Mexikói-öböl közé eső, 780 kilométeres szakasz építését. Ehhez ugyanis - mivel a csővezeték déli szakasza kizárólag az Egyesült Államok területén halad át - nem volt szükség a szövetségi szintű jóváhagyásra.


A republikánusok elnökjelölt a hétvégén mutatta be a tizenhárom tagú gazdasági tanácsadói csapatát, amelyben egyetlen akadémiai tudós van, nincsenek gazdaságpolitikai elemzők, elméleti szakemberek. Valamennyien gyakorló gazdasági szakemberek, üzletemberek, ingatlanfejlesztők, kockázati alapkezelők és a Wall Street pénzemberei. Mindannyian szupergazdagok.