Trump a washingtoni tárgyalások után megdöbbentette Merkelt

Fotó: ANADOLU AGENCY / Samuel Corum

-

Az Ovaális Irodában nem fogott vele kezet és bírálta a német újságírókat is.


Donald Trump elnök a Fehér Házban sajtótájékoztatón azt mondta Angela Merkelnek, hogy mindkettejüket lehallgattak. A kancellár láthatóan elképedten nézett az elnökre. Trump arra utalt, hogy Barack Obama kormányzása idején lehallgatták a német kancellár kommunikációját. Az USA elnöke szerint az elnökválasztási kampányban őt és kampánycsapatát is lehallgatták – bár erre jelenleg semmilyen bizonyíték nincs.

A sajtótájékoztatón megkérdezték Trumptól: mit szól ahhoz, hogy a Fox News kommentátora szerint Obama az egyik brit titkosszolgálat, a GCHQ-val hallgattatta le őt. A britek korábban nevetségesnek nevezték az állítást, a Fehér Ház pedig bocsánatot kért és megígérte, hogy Sean Spicer szóvivő nem ismétli meg az állítást. Trump azt válaszolta a kérdezőnek, hogy keresse a Foxot, majd Merkelhez fordulva azt mondta:


"mindkettőnket lehallgattak, legalább van valami közös bennünk".

Merkel nem reagált Trump megjegyzésére. A pénteki amerikai-német tárgyalásokat, illetve a közös sajtókonferenciát elemzők sokat foglalkoztak a két politikus eltérő stílusával és testbeszédével is. Arra jutottak, hogy mindannyiszor Merkel mutatott meglepetést, Trump nem.

Amikor például egy német újságíró azt kérdezte, miért folytat bezárkózó politikát, Trump ujjal mutatott a kérdezőre, s mielőtt válaszolt volna, hangosan megjegyezte:


"na, még egy baráti újságíró!"

Azt mondta, már a kérdés is jelzi, hogy hamis híreket terjesztenek róla.

Az Ovális Irodában is meglepte a kancellárt. Amikor pár percre beengedték fotózni a sajtót, hiába kérlelték Trumpot, hogy fogjon kezet Merkellel. Az USA elnöke némi grimaszolás közepette elengedte a füle mellett a kérést, és meg sem moccant. A jelenetet Merkel feszengő mosolya kísérte.