Trump a Twitteren üzen Észak-Koreának az USA arzenáljáról

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

Donald Trump az Észak-Korea nukleáris ütőerejével kérkedő Kim Dzsong Unt gúnyolta. Az elnök szerint az USA atomtámadást indító gombja "sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb" mint az, amelyik Kim asztalán van.


"Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsong Unnak" - írta a Twitteren Donald Trump. A phenjani rezsim vezetője újévi beszédében azt mondta Észak-Korea képes atomcsapást mérni az USA területére, ezért Amerika soha többé nem lesz képest támadást ellene.

Trump leszögezte, hogy az ő íróasztalán lévő, atomfegyver bevetésére utasító nyomógomb "sokkal nagyobb" és "sokkal hatásosabb", mint az észak-koreai vezetőé, és az övé "működik is". Az elnök azt írta: "...tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van Nukleáris Nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én Nyomógombom működik!"Kim Dzsong Un újévi beszédében azt is mondta, hogy országa szívesen részt venne a februári téli olimpiai játékokon Dél-Koreában, és készen áll arra, hogy párbeszédet kezdjen a két Korea közti feszültség enyhítéséről. Dél-Korea kedden válaszolt a phenjani nyitásra, és az általa javasolt katonai tárgyalások megkezdését szorgalmazta, amelyre a jövő héten, a két Korea határán tartandó találkozón kerülhetne sor.

A Trump-kormányzat eddig nem sokat mondott a két Korea közötti lehetséges párbeszédről, és az elnök a Twitteren sem írt arról, üdvözli-e a párbeszéd esetleges megkezdését. Trump mindössze annyit írt, szerinte Kim Dzsong Un nyitása a szankcióknak köszönhető.

"A szankciók és más nyomásgyakorlások kezdik kifejteni hatásukat Észak-Koreára" - írta az elnök. "Először fordul elő, hogy a rakétás ember tárgyalni akar Dél-Koreával".Washington kész további szankciókra Észak-Korea ellen, ha Phenjan újabb rakétakísérletet hajtana végre - mondta Nikki Haley. Az USA ENSZ-nagykövete azt mondta: az amerikai kormány információi szerint Phenjan újabb rakétakísérletre készül. "Remélem, hogy ez végül nem történik meg."

Amennyiben mégis végrehajtanak újabb kísérletet, mindenképpen újabb szankciókat kell hozni a phenjani rezsim ellen. "A civilizált világnak egységesnek és ébernek kell maradnia egy haramia ország atomarzenál fejlesztésére irányuló programjával szemben" - mondta Haley, aki szerint az USA soha nem egyezik bele, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen.