Trump a Twitteren szállt szembe kabinetfőnökével

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Az amerikai elnök szerint nem igaz, hogy lemondott volna a tervéről, a mexikói határon építendő falról. Továbbra is azt hiszi, hogy Mexikóval fizetteti ki az árát.


Donald Trump a Twitteren cáfota kabinetfőnökét. John Kelly a Fox tévének azt mondta, hogy az elnök álláspontja sok területen megváltozott, és már a mexikói határon építendő falról is másként gondolkodik, szakértők pedig elmagyarázták neki, hogy bizonyos szakaszokon fizikailag is képtelenség megépíteni a falat."A fal az fal, az első naptól kezdve, hogy kigondoltam, ez a véleményem soha nem változott..." – írta a Twitteren az elnök. Egyes szakaszain, ahol szükséges, a fal átlátható lesz, és soha nem is került szóba, hogy olyan részeken is felhúzzák, ahol természet adta akadályok, például hegyek vagy folyók vannak.

Egy második bejegyzésben újból leszögezte, hogy a határfal árát "közvetve vagy közvetlenül, vagy akár hosszú távú visszatérítéssel, Mexikó fizeti ki, amelynek 71 milliárd dolláros, nevetséges kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben". Trump azt írta: "a 20 milliárd dollár a falért aprópénz ahhoz képest, hogy Mexikó mennyit nyer az Egyesült Államokon. A NAFTA egy rossz vicc".Trump a 2016-os elnökválasztási kampányban ígérte meg, hogy az USA déli határain falat építtet és ezt Mexikónak kell majd finanszíroznia.

A kabinetfőnök, Kelly tábornok szerdán a kongresszusban spanyol ajkú törvényhozókkal találkozott, és azt mondta, hogy Trump néhány kampányígérete, például a határon építendő fal vagy a bevándorlásról szóló, "nem az információk teljes körén alapult". "A kampány és a kormányzás két dolog, és az elnök nagyon rugalmas" – mondta Kelly.

"Ha nincs fal, nincs megállapodás" – írta a Twitteren az elnök. Azaz csakis akkor hajlandó aláírni a fiatal bevándorlók helyzetének rendezéséről szóló megállapodást, ha az a megépítendő falról is rendelkezik. Szerinte az USA-nak szüksége van a falra, hogy "segítsen megállítani a kábítószer özönét Mexikóból, a világ legveszélyesebb országából".A mexikói külügyminisztérium csütörtökön ismét közölte: semmilyen körülmények között nem lehet szó arról, hogy kifizessék a fal árát. A minisztérium azt is visszautasította, hogy Mexikó lenne a világ legveszélyesebb országa, a kormány pedig komoly és konstruktív lesz az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA újratárgyalásakor. Ám nemzeti érdekeit tekinti elsődlegesnek és csakis olyan végeredményt hajlandó elfogadni, amely mindhárom résztvevő ország, Mexikó, az USA és Kanada javára szolgál.