Trump: A fal felépítése jót tesz majd a lelkeknek

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Az elnök felmondja a több ezer menekült befogadásáról szóló rendeletet is.


Donald Trump kiállt a mexikói határon építendő falról szóló rendelete mellett. Az elnök szombaton írja alá az Egyesült Államok menekültprogramjának átmeneti felfüggesztéséről és néhány országgal szemben a vízumkiadás szintén átmeneti befagyasztásáról szóló rendeletet is.


A fal kell. Nemcsak politikáról van szó, hanem a nemzet lelkének is jót tesz. Az emberek védelmet akarnak, és ez a fal megvéd


– mondta az elnök.

Trump fel akarja függeszteni a menekültprogramot, amelyben Barack Obama vállalta mintegy tízezer közel-keleti menekült befogadását. Az FBI több mint ezer nyomozást folytat terrorizmus ügyében. Trump azt mondta, hogy a gyanúsítottakat „mi engedtük be az országba”. Azt is mondta, hogy az USA-nak erre nincs szüksége, és szerinte a menekültek többsége ugyan nem, de néhányan ördögi szándékokkal érkeznek.

Szerinte a hozzájuk érkező vagy már be is fogadott menekültekről semmit nem lehet tudni, nem vizsgálták át őket rendesen, nincsenek papírjaik.


Hogyan lehet valakit átvizsgálni, ha nincsenek is dokumentumai?

Trump a kérdéssel arra utalt, hogy Obama elnöksége idején a bevándorlási hivatal azt állította, a menekülteket átvizsgálták, ellenőrizték. Trump Németországot hozta fel intő példaként. „Nézzük meg, mi van ott, mi nem akarjuk ezt” – mondta. A terroristákat trükkös, piszkos patkányoknak nevezte, és azt mondta: „Győzni fogunk.”

Az elnök a kínzással történő vallatásról azt mondta, hogy a vízbefojtás szimulálásával végrehajtott kihallgatás igenis hatásos, azonban az ügyben a védelmi miniszterre és a CIA vezetőjére hagyatkozik majd. James Mattis védelmi miniszter és Mike Pompeo, a CIA igazgatója ellenzi a kínzást.


Tisztességtelen média

Trump azt mondta: esetleg kegyelemben részesíti azt a fiatal katonát, aki emlékfotót készített egy tengeralattjáró egyik részéről, és akit ezért egy év börtönre ítéltek. Trump szerint az ítélet nem korrekt, és Hillary Clinton e-mail-ügyével hasonlította össze. A demokrata jelölt e-mailjei miatt hosszasan nyomoztak, de vádat nem emeltek. Az elnök szerint ha a Clinton-ügy nem lett volna, akkor eszébe sem jutna a fiatal katona kegyelmi kérvénye.


A média – nem mindegyik, de a nagyobbik része – nagyon-nagyon tisztességtelen

– mondta Trump.

Konkrét példákat hozva sorolta, hogy az amerikai sajtó nagy része hol és mikor volt szerinte tisztességtelen. Utalt a kisfia elleni sajtótámadásokra, és felhozta a többi között a Martin Luther King-mellszoborról szóló hamis híreket.


Martin Luther King mellszobra átkerült egy polcra


Beiktatása napján Trump átrendeztette az ovális irodát és visszahozatta Churchill mellszobrát, amelyet Obama elnök 8 éve eltávolított. Az átrendezés hírére megjelent, hogy az új elnök kivitette volna Martin Luther King szobrát, de a polgárjogi harcosról mintázott szobor változatlanul ott áll az egyik polcon, Churchillé mellett.