Trump a csúcson többet beszélgetett boltosokkal, mint politikusokkal

Fotó: MTI/AP / Patrick Semansky

-

Veszélyben a G7-csúcstalálkozó zárónyilatkozata, mert a világ hét iparilag legfejlettebb országa között ellentétek vannak a migráció, a klímaváltozási megállapodások, valamint a külkereskedelem kérdéseiben – írja az olasz sajtó. A szicíliai Taorminában zajló találkozó az eddigi legnehezebb G7-csúcs lehet.


Az Il Sole 24 Ore szerint a küldöttségek tanácsadói egész éjszaka a záródokumentumon dolgoztak, „nem sok eredménnyel". Nem sikerült megoldást találni a párizsi klímaegyezmény alkalmazásáról szóló vitákban. Továbbra is „hat az egy ellen" az állás, vagyis az USA továbbra is nemet mond az egyezményre. Hasonló a helyzet a nemzetközi külkereskedelemben is Washington protekcionista intézkedései miatt.

A távolság szemmel látható: miközben a többi állam- és kormányfő egymással beszélgetve gyalogolt végig Taormina utcáin, Donald Trump amerikai elnök majdnem mindig egyedül ment, a többiektől leszakadva – írja a lap.

A Corriere della Sera szerint Trump a találkozón többet beszélgetett Taormina boltosaival, mint a politikusokkal. A lap szerint az elnök "egy mindenki ellen" magatartása nem más, mint a politikai show része. A G7-ek közötti ellentétek azonban érzékelhetők, és Angela Merkel kancellár még a szombatra tervezett sajtótájékoztatóját is lemondta, hogy ne kelljen a vitás kérdésekről nyilatkoznia.

Az Olaszország által kidolgozott zárónyilatkozat eredeti változatából nem sok maradt meg – írja a La Stampa. A lap szerint Paolo Gentiloni miniszterelnök közvetítőként próbálja megmenteni a zárónyilatkozat szövegét, hatástalanítva a vitás pontokon felmerülő konfliktusokat. Ez azonban ez kompromisszumokkal jár az olaszok által remélt akcióterv helyett, például a migráció kérdésében.

Az olaszok határozott állásfoglalást akartak a migrációról, konkrét elkötelezettséget az Olaszországba és Európába érkező áramlat megfékezésére, de erre az USA is nemet mondott. A zárónyilatkozat egyik változatában megmaradt a migráns nők és a gyermekek védelmére vonatkozó rész, de kiemelt hangsúlyt kapott a nemzeti határok védelme is.

A La Stampa szerint a nehezen alakuló zárónyilatkozat egyensúlyozására született meg a G7-ek terrorizmus elleni nyilatkozata.