Trump: a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért harcolunk

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Az amerikai elnök szerint a társadalmi élet középpontjában nem a kormánynak és a bürokráciának kell állnia.


Lengyelországgal együtt a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért harcolunk – mondta Donald Trump a varsói Krasinski téren. Az amerikai elnök szerint a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia.

„Mindenekelőtt becsüljük minden egyes emberi élet értékét, védjük minden ember jogait, tiszteletben tartjuk minden, szabadságban élni akaró ember reményét" – mondta.

Szerinte ez fűzi össze szövetségesként a lengyel és az amerikai népet, az egész civilizációt. „Ahogyan Lengyelországot soha nem sikerült megtörni, úgy a Nyugat sem engedi meg soha, hogy megtörjék” – mondta Trump. „Harcoljunk úgy, ahogy a lengyelek: a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért”"


Moszkvának is üzent

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához – mondta Trump. "Vállvetve kiállunk az 5. cikkely védelmében" – mondta az elnök, akit első európai útja után azért bíráltak, mert a brüsszeli NATO-központban – elődeivel ellentétben – nem erősítette meg, hogy az USA kész betartani a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkelyt.

Amennyiben a nemzetek, az állampolgárok elveszítik elszántságukat, a nyugati civilizáció kerül veszélybe. Lengyelország tapasztalata arra emlékeztet: a Nyugat védelme a győzelemre irányuló akaraton alapszik – mondta az elnök.

Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna destabilizációjára irányuló lépéseket.


Erős értékek

Lehetnek a mieink a világ legerősebb gazdaságai, ha nincsenek erős értékeink, nem maradhatunk meg – mondta Trump. Az amerikai elnök a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezlete után mondott beszédet.

Szerinte ma az az alapvető kérdés, hogy a Nyugatban megvan-e az akarat a megmaradáshoz, hajlandó-e megvédeni magát bármi áron, van-e bátorsága önmaga megvédéséhez?

Trump szerint minden NATO-tagállamnak eleget kell tennie a pénzügyi kötelezettségeinek, „Európának többet kell tennie”. Európának azzal kell demonstrálnia, hogy hisz a jövőjében, hogy hajlandó áldozni a jövője védelmére – mondta.


Együtt harcolni

Az elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen. „A mi határaink mindig zárva lesznek a terrorizmus és minden szélsőség előtt. Keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, nem fogadhatjuk el azokat, akik elutasítják az értékeinket" – mondta.

Trump szerint ”a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk".


Régi szövetséges

Lengyelország régi szövetségesünk, amely védeni akarja civilizációnkat – mondta Trump. Ez volt az amerikai elnök első, a széles nyilvánossághoz intézett európai szónoklata. Ebben a lengyel 20. századi történelem szabadságharcos mozzanatait sorolta fel, és azt mondta: el lehetett tüntetni Lengyelországot a térképről, meg lehetett szállni, de az soha nem veszítette el büszkeségét.

"Nemcsak azért vagyok itt, hogy régi szövetségesünket meglátogassam, hanem azért is, hogy példaként mutassam fel azoknak, akik keresik a szabadságot, akik bátorítást várnak ahhoz, hogy megvédjék civilizációnkat" – mondta Trump az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszó Krasinski téren összegyűlt tömegnek.