Trump 18 éven át nem fizetett jövedelemadót

Fotó: AFP / MOLLY RILEY

-

Donald Trump nem cáfolta, hogy csaknem két évtizedig nem fizetett adót, mert a veszteségleírási szabályok ezt lehetővé tették.


A The New York Times megszerezte a republikánus elnökjelölt, Donald Trump 1995-ös vagyonnyilatkozatát, s kiderült, hogy Donald Trump valószínűleg 18 éven keresztül nem fizetett jövedelemadót.

Bombaként robbant az amerikai politikai életben, hogy a The New York Times vasárnapra virradóra az internetes oldalán nyilvánosságra hozta: Trump 1995-ben majdnem egymilliárd dolláros veszteséget jelzett, és ezért valószínűleg elkerülhette a szövetségi jövedelemadó befizetését csaknem két évtizeden keresztül.

A Times adószakértőket kért fel a dokumentumok elemzésére, akik megállapították, hogy a gazdagoknak különösen kedvező adószabályok lehetővé tették Trumpnak, hogy 916 millió dolláros veszteségét úgy írja le, hogy 18 éven keresztül évi több mint 50 millió dollárnyi jövedelemadót ne fizessen be. A lap szerint – az óriási veszteség miatt – Trump törvényesen kerülte el a szövetségi adó befizetését.

A The New York Times munkatársa állítólag ismeretlen forrásból kapott meg egy háromoldalas, Trump 1995-ös adóbevallásának látszó dokumentumot, még a múlt hónapban. A borítékból kiderült, hogy New York városban adták postára, és feladóként a republikánus elnökjelölt vállalatbirodalmának a Trump Toronyban lévő központját jelölték meg.

A Trump-kampány vasárnap délelőttig nem erősítette meg és nem is cáfolta a dokumentum valóságtartalmát, viszont leszögezte: a lap illegálisan jutott hozzá, és ez is újabb bizonyítéka annak, hogy a The New York Times, mint általában az establishment médiája, a Clinton-kampány, a Demokrata Párt és speciális globális érdekeik meghosszabbított karja.

A Trump-kampány által közzétett nyilatkozat leszögezi azt is, hogy: ezzel együtt is, Trump több száz millió dollárnyi vagyonadót, fogyasztási és forgalmi adót, ingatlanadót, városi adókat, szövetségi állami adókat, foglalkoztatási adókat és szövetségi adókat fizetett be. A közlemény egyúttal hangsúlyozza azt is, hogy Donald Trump jobban ismeri az adórendszert, mint bármely más elnökjelölt, ezért tudja, hogyan kell azt megjavítani.

Vasárnap kora reggel közzétett Twitter-üzenetében Trump – nem cáfolva a The New York Times információit – szintén leszögezte: „valamennyi, valaha indult elnökjelöltnél jobban ismerem összetett adótörvényeinket, s én vagyok az egyedüli, aki ezeket rendbe tudja tenni”.

Donald Trump mostanáig visszautasította, hogy nyilvánosságra hozza adóbevallásait, holott ez Richard Nixon 1972-es elnökjelöltsége óta íratlan szabály, és valamennyi elnökjelölt meg is tette. Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje többször is említette, hogy valószínűleg valami titok lappang a háttérben, s most a The New York Times is ugyanazt a következtetést vonta le, mint amit Clinton a hétfői elnökjelölti vitán, hogy tudniillik Trump jó ideig nem, vagy nagyon kevés szövetségi adót fizetett.

Maga Trump a Twitter-üzeneten kívül egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de szövetségesei, például Rudy Giuliani, New York volt polgármestere a CNN hírtelevízióban kisebbíteni próbálta a nyilvánosságra került információk jelentőségét. A veszteségek leírásának módjai nem igazán érdeklik az átlagszavazót – fogalmazott Bruce Haynes, a republikánusok egyik stratégája a Politico című lapnak.