Trükkösen próbálta meg lenyúlni valaki a svájci pénzeket

-

68 milliót próbált meg elszámolni egyébként ingyenes szoftverekre. Svájc egy kicsit bepöccent, "világos jelzést" akar adni a többi országnak is, hogy ezt nem kéne.


Visszaélés gyanújáról ír a svájci pénzügyi felügyelet egy Magyarországnak adott pénzügyi támogatás kapcsán. A felügyelet jelentésében a 444 szúrta ki azt a kis keretes passzust, amely szerint egy 1,3 millió svájci frankos (388 millió forintos) turisztikai projektnél, amelyből 1,05 milliót fizet Svájc, egyszer 124 ezer, egyszer pedig 107 ezer frankot (összesen 68 millió forintnyit) számolt el a magyar fél olyan szoftverekre, amelyek egyébként ingyenesek.A pénzt Svájc nem fizette ki, és a projektből az összes általa adott pénzt visszavonta. Emellett vizsgálatokat és meghallgatásokat kezdeményezett, és „szeretne a többi országnak ezzel világos jelzést adni”.

Svájc, csakúgy, mint Norvégia, rendszeresen ad támogatást a keleti régiónak, köztük Magyarországnak, a program neve a Svájci Hozzájárulás, és nálunk összesen 130 millió frankról szól. Amikor a norvég pénzeket vizsgálta a Kehi, felmerült, hogy az ennek egy részét kezelő Svájci Magyar Civil Alapot is megvizsgálják.