Trükkel tüntetné el a politikai hirdetéseket a kormány

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nem lett volna meg a kétharmados többség, ezért a Fidesz egy egyszerű többséget igénylő törvény módosításával próbálja elérni, hogy a pártoknak nehezebb legyen hirdetni.


A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését a pénteki rendkívüli ülésen. Az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabály módosítását 123 kormánypárti igen szavazattal, 68 ellenzéki képviselő ellenszavazata mellett fogadta el a parlament. A településkép védelméről szóló jogszabály kiegészült a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal. Az új passzusok előírják, hogy a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezetek – azaz a pártok – csak listaárat fizethetnek a plakáthelyekért.

A Fidesznek nem lett volna meg a kétharmados többsége, ezért egy feles törvénybe zsúfolva módosítanak a plakátpiac szabályozásán. A kormánypártok látszólag elérték, hogy a Jobbik nehezebben hirdethessen Simicska Lajos plakáthelyein, ám kérdés, hogy a megoldás mennyire alkotmányos – a Jobbik mindenesetre jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni. A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat.

A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki. A módosítások a járműveken elhelyezett hirdetésekre is vonatkoznak, a korábban megkötött szerződések szerint pedig július 15-ig helyezhetők ki plakátok. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az Országgyűlés múlt kedden szavazott először a politikai plakátok kihelyezésének tilalmáról, de akkor a sarkalatos rendelkezések nem kapták meg a kétharmados többséget.

Az elfogadott jogszabályt csütörtökön Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő szerint a törvény normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

Ezzel lehetővé vált, hogy a rendkívüli ülésen a parlament ismét szavazzon a törvényről.