Trónra lépett มหาวชิราลงกรณ บดินทรเทพยวรางกูร

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi királyi udva / -------------------

-

X. Ráma elfogadta, hogy Thaiföld trónjára lépjen, így hivatalosan ő a király. Apját, az októberben meghalt IX. Rámát követi.


Új királya van Thaiföldnek, miután a trónörökös csütörtökön belegyezett, hogy elfoglalja hetven éven át uralkodó néhai apja, IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) helyét a trónon.

Az új uralkodó, hivatalos nevén Maha Vadzsiralongkorn Bodindradebajavarangkun (มหาวชิราลงกรณ บดินทรเทพยวรางกูร) csütörtökön a televízióban jelentette be, hogy elfogadja a parlament felkérését. X. Ráma néven lép trónra, ő lesz az 1782-ben alapított Csakri dinasztia tizedik uralkodója.

Az állami televízióban felvételről sugározták, amint a trónörökös átvette, majd elfogadta a hivatalos felkérést. A felvételen látni lehetett, amint a hivatalnokok a hivatalos fehér egyenruhát és kitüntetéseket viselő új király lába elé borultak.

Bhumibol Aduljadedzs október 13-án hunyt el 88 éves korában. 1972-ben nevezte ki Maha Vadzsiralongkornt, második gyermekét és egyetlen fiát trónörökösnek.

A várakozások szerint a trónörökös közvetlenül apja halála után lépett volna a trónra, de haladékot kért, hogy legyen ideje gyászolni.

A 64 éves Vadzsiralongkornt, akit kevésbé érdekelnek az államügyek, és playboy hírében áll, nem övezi akkora köztisztelet, mint az ország stabilizálásában jelentős szerepet játszó apját. Három feleségétől vált el, akiktől hét gyermeke van. Az elmúlt éveket többnyire Németországban töltötte. Bár a thaiföldi emberek eltökélt hívei a királyságnak, nem tudni, magánemberként mit gondolnak Vadzsiralongkornról, mert a felségkáromlást Thaiföldön háromtól tizenöt évig terjedő börtöntüntetéssel sújtják.