Trollokat minden irodába!

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Eszter cirkuszi artista és jelenleg egy bioboltban dolgozik. Nedda egyszerre munkatársa egy turisztikai magazinnak, belsőépítész és festő. Hogy mi a közös kettejükben? Míg előbbi szürreális és teljesen egyedi rajzokat készít, addig utóbbi ezeket teszi élővé a színekkel és foglalkozik a kereskedelemmel. A Deluxe Dollz designos noteszei és naptárai eredetileg egy unaloműző hobbiból lettek üzleti vállalkozássá.


Amikor belépek a megbeszélt találkozóhelyre, azonnal meglátom Négyessy Nedda és Kovács Eszter közös kiállítását a falon. A képeket nézve nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy milyen régen készített Tim Burton utoljára egy jó filmet. A két lány munkáiról azonnal a rendező szürreális világa jut eszembe, de valahogy motoszkál bennem az az érzés, hogy ezek a festmények sokkal jobbak, mint akár Ollókezű Edward mesebeli környezete és figurái. - - Mindjárt az első körben neki is szegezem a kérdést Eszternek és Neddának, hogy direkt választották-e a burtoni stílust. Eszter mosolyogva visszakérdez, hogy szerintem tényleg hasonlítanak-e? Mint kiderül, szereti a rendező munkáit, de az egész véletlen, ahogy mondja, „ő így tud rajzolni”

-


Első közös munkáik kezdetben csak firkák voltak. Egy hostelben dolgoztak akkoriban mind a ketten, és Eszter az üresjáratokban unaloműzésből kezdett firkálni, amiből egy hatalmas stósz lett. „Valamivel később rájuk találtam, és eszembe jutott, hogy nagyon jó volna, ha színesek lennének. Viszont én csak a figurákat tudom megrajzolni, de tudtam, hogy Nedda festő, ezért megkértem őt kísérletképpen” - mesél a kezdeti próbálkozásokról. Azt mondja, ezek a próbamunkák „szenzációsra sikerültek”, Nedda színei élővé tették a figurákat. Meg is maradt ez a felállás, az egyikük rajzol, a másikuk fest. Bár már évek óta együtt dolgoznak, Nedda szerényen hozzáteszi, hogy szerinte a színei sokat elvesznek az alakok eredeti gonoszságából. „Sokkal szelídebbek és kedvesebbek, miután megfestem őket” - mondja, úgy érzi, nélküle félelmetesebbek lennének, de Eszter azonnal közbevágja, hogy „ettől szenzációsak”. A figurákról készült rajzokat Nedda először átmásolja egy fóliára, majd írásvetítő mentén viszi őket vászonra. „Átmennek az én fejemen és ecsetemen, átszűrődnek az én gondolataimon, és ezáltal megszelídülnek, akaratomon kívül. Pont ezáltal válnak kedvessé a groteszkségükön túl. Nekem rajzilag megfejthetetlen, hogy ugyanolyanok, mint az eredeti, de mégis változnak” - magyarázza Nedda.


- -

Nedda képzőművésznek készült, majd Londonban tanult belsőépítészetet, most éppen egy külföldi, turistáknak szóló útikalauznak dolgozik, Kelet-Európáról ír, mellette pedig egy lelki segélyvonalnál válaszol a hívásokra. Eszter egy ételintoleranciásokat kiszolgáló bioboltban dolgozik, mellette szenvedélyének, a cirkusznak él. Figuráin is látszódik ez a cirkuszi sokszínűség: van magányos matróna, kétfejű iker, artista stb. Eszter azt meséli, hogy ugyan hat rá a cirkusz, de minden más is. A legutóbb egy kutyás rajzot azért készített el, mert a boltban, ahol dolgozik, akartak egy matricát, hogy állatokat is be lehet hozni, de az interneten egyetlen normális képet sem találtak.


-


„Közös megegyezéssel döntjük el. De a füzeteket és órákat  Nedda tervezi és csinálja, én csak rajzolok” - válaszolja arra a kérdésre, hogy mi alapján dől el, mi kerül egy füzetre. Eszter szerint ő csak rajzol, de az igazán nagy munkát Nedda végzi. Együtt válogatják ki azt is, hogy mi kerül a kiállításokra. A kreativitásuk nemcsak a festményeiken látszik, egészen egyedi kereteket készítettek a képekhez. Polisztirol díszlécet vágtak formára és fújtak le aranyszínűre. Nemcsak szép ez a megoldás, de még strapabíró is. A csontot rágó kutya a legújabb tárlatukon is ott van. Sőt, az egyik új iránya is lesz a designer vállalkozásuknak. A jövőben a noteszok mellett ilyen matricákat is forgalmaznának, de készítenének ebooktartókat és tokokat is. A fejlődéshez természetesen tőke kell. Ahogy eddig, most is csak fokozatosan akarnak haladni. Most már teljesen piaci alapon állnak hozzá a Deluxe Dollzhoz. Tavaly, miután a hvg.hu írt róluk, az RTL Klub is megkereste őket. A Gazdálkodj okosan! című műsorban gazdasági és üzletvezetési tanácsokat is kaptak, és Nedda azóta is tanfolyamra jár, hogy pályázni tudjanak a Széchenyi-terv kiírásán. Remélik, hogy így sikerül kellő tőkét szerezniük, eddig csak abból tudtak befektetni, amit maguknak megkerestek. Most karácsonykor az eladott festményekből lett annyi pénzük, hogy géppel csináltassák az új füzeteket és noteszeket. Korábban még a könyvtestek varrását is maguk csinálták.


- -

„Egy darabot nagyon sok munkával tudtunk csak elkészíteni. Amíg egy megvarrásával végeztünk,  az volt 30-40 perc, a gép ehhez képest 60 darabot gyárt le nekünk fél óra alatt” - meséli Nedda. A Deluxe Dollz már nemcsak egyszerűen egy hobbi emiatt, ezért a piaci lépéseknél azt is tisztázniuk kellet, hogy kinek fognak és mit csinálni. „Több féle noteszt csinálunk, több réteget céloztunk be, de negyven a felső korhatár, alapvetően a fiatal, kreatív, kozmopolita embereket akarjuk megszólítani” - hangzik az új meghatározás a lányoktól. A fokozatos építkezés és a teljesen egyedi termékek már meghozták az eredményüket. Neddát és Esztert többen megkeresték, hogy szívesen árusítanák a dolgaikat akár külföldön is. Ismerős szólt már nekik Brüsszelből, de Szingapúrból is jött felkérés. Azt mondják, hogy ezeknek nagyon örülnek, de egyelőre nem fér bele nekik sem időben, sem költségekben ez a fajta terjeszkedés, de idővel élnének majd a lehetőségekkel. Egyelőre csak azt vállalják el, ami belefér az idejükbe.


-


„Még nem érezzük azt, hogy erre fel vagyunk készülve, most inkább új termékeket fejlesztenénk. Lassan próbáljuk felépíteni a Deluxe Dollzt” - mondja Nedda, amit gyorsan Eszter is kiegészít: „Magyarországon a design még luxus.” Így, hogy lassan egy kész designvállalkozás lesz a Deluxe Dollzból, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a lányok jelenlegi munkáival. Nedda alig várja, hogy „megszabaduljon a gondjaitól”. „Igazából mindent magam mögött hagynék, ami nem művészet” - válaszolja, és elmeséli, hogy egyébként nemcsak a Deluxe Dollznak fest, vannak saját képei is, de ezek teljesen más stílusúak. „Szabadúszó tervező vagyok, könyvborítótól galériáig mindenfélét tervezek" - teszi hozzá. Első és egyetlen festő mesteréig tizennyolc éves koráig járt, tőle a klasszikus festészet legtradicionálisabb megközelítésében tanult alkotni  Máig meglátogatja néha, de nem meri megmutatni, amiket Eszterrel közösen csinál, mert szerinte „kitérne a hitéből”. Eszter pont ellentétesen gondolkodik, ő nem hagyná hátra a dolgokat, amelyeket csinál. „A cirkuszt egyszer már abbahagytam és lelkibeteg lettem” - feleli nevetve. Fontosnak tartja a bio-egészséges élet-jóga ügyet is, szóval a bolttal sem szakítana, de az arányokon változtatna.


Deluxe Dollz designvállalkozás

-


„Nedda nagyon szeretne egy műtermet, mert most az ő lakását használjuk” - mondja Eszter, amikor a következő lépésről kérdezem. Társa szerint jobb, ha az ember nem ugyanott dolgozik, ahol lakik. Már az, amíg végigmegy az utcán a műteremig inspiráló lehet, úgyhogy nem saját boltra vágynak, hanem egy alkotóhelyre. Több helyen jártak is nézelődni, de egyelőre nem találták meg az igazit. Amíg nem engedhetnek meg maguknak mást, addig maradnak az online értékesítésnél, a viszonteladóknál és a designvásároknál. Ott lehet majd megvenni a noteszeiket. Amelyekről mindenki megfogja kérdezni, hogy honnan szereztük. De csak azoknak érdemes DeluxeDollz füzetet venni, akik hajlandóak elviselni azt, hogy Eszter figurái és Nedda színei mindenkiből kihozzák azt, hogy telefirkálják a saját füzetüket.


- -