Trollok tüntettek Renoir ellen Bostonban

-

Művészeti trollok megkapóan kis csoportja tüntetett a Bostoni Szépművészeti Múzeum előtt. Az Instagramon szerveződő csoport Renoir festményeinek eltávolítását akarja elérni, mert szerintük pocsék festő volt.


„ReNOir” és „God Hates Renoir” táblákkal tüntettek a majdnem száz éve halott impresszionista festő ellen hétfőn. A Renoir Sucks at Painting (nagyjából: Renoir szarul fest) mozgalom februárban tűnt fel az Instagram fotómegosztón, és fél év kellett, hogy az első tiltakozásukat megszervezzék.


Took a #Renoir field trip to our National Gallery in DC to see our nation's collective wealth. Shocked to see this trash mucking up our walls. #renoirsucksatpainting

Renoir Sucks At Painting (@renoir_sucks_at_painting) által közzétett fénykép,


„Miért gondolja olyan sok ember, hogy jó? Nézte már a festményeit? A valóságban a fák gyönyörűek. Ha Renoirra hallgat, akkor azt fogja gondolni, hogy a fák zöld masszák” – mondta a Guardiannek Max Geller, a csoport szóvivője.

Geller kezdetben csak felháborodott szelfiket töltött fel az Instagramra, amelyeken különböző festmények előtt borul ki. A fiók hamar összegyűjtött 2400 rajongót, és ami még nagyobb szó, kivívta Genevieve Renoir, a festő dédunokájának rosszallását. A nő visszatrollkodva azt válaszolta, hogy Geller majd akkor beszéljen, ha „a dédapja fest egy képet, amely 78 millió dollárt ér”.


We're not iconoclasts! Renoir Just Sucks At Painting! #renoirsucksatpainting

Renoir Sucks At Painting (@renoir_sucks_at_painting) által közzétett fénykép,


A Geller és Renoir közti vita viszonylag gyorsan vált mókásan értelmetlenné. Egyikük a piaci sikerrel érvelt, a másikuk szerint viszont a kapitalizmusnak köszönhetjük a tévéreklámokat és a tengeri vidrák élőhelyeinek megrongálását is, így ezzel igazán nem kellene példálózni.


Most, hogy a művészeti trollokkal megismerkedtek, itt egy rövid videó a sakkhuligánokról