Trollok már '89-ben is voltak

Fotó: Europeana 89 / Europeana 89

-

Most viszont ön is hozzájárulhat az egyedülálló archívumhoz, mely a 25 évvel ezelőtti rendszerváltást dokumentálja.


Az „Europeana 1989” a rendszerváltás 25. évfordulójának szeretne emléket állítani. A szervezők arra kérik az embereket, osszák meg személyes élményeiket a rendszerváltás idejéből. A kezdeményezés lényege, hogy bárki, akinek valamilyen fotója hangfelvétele, videója, levele, vagy bármilyen tárgyi emléke van '89-ből, az meg tudja osztani azt a világgal: az Europeana munkatársai gyűjtőnapokat rendeznek, ahol a tárgyakat digitalizálják, és feltöltik arra a honlapra, ahol a német, lengyel, cseh, lett, litván és észt dokumentumok már megtalálhatóak. Idén eljönnek Magyarországra is, ahol három városban is rendeznek gyűjtőnapokat (a részleteket lásd lejjebb – a szerk.), ahol a tárgyakat a helyszínen digitalizálják és fel is töltik a honlapra.Az egyedülálló archívum innen érhető el, meg lehet nézni például, milyen volt a 600 km hosszú „Balti lánc”: 1989. augusztus 23-án kétmillió ember élőlánccal kötötte össze a három – akkor még szovjet tagköztársaság – balti fővárost. De nem csak tüntetéseket dokumentáló fotók érhetők el, van, aki kedvenc plüssmacijára gondol, amikor a rendszerváltásról kérdezik. Nem kell megvárni, amíg elér hozzánk az Europeana '89, a honlapra bárki maga is feltöltheti képeit vagy személyes történetét, melyet elhelyezhet egy térképen is.


OSA archívum

A magyarországi gyűjtést az OSA Archívum végzi, az intézet honlapján egy egészen egyedülálló archívum érhető el a rendszerváltás idejéből. A Kossuth és a Szabad Európa rádiók adása mellett bárki számára elérhetőek a korabeli magyar és szovjet tévéadások, vagy éppen az MSZMP Politikai Bizottságának (PB) és az Ellenzéki kerekasztal üléseinek hangfelvételei. Nagyon tanulságosak például az MTV2 nézőinek telefonüzenetei, melyből kiderül: a trollok mindig velünk voltak.

Korabeli kommentek

„A Fő utcai Szociális Otthonból nagyon kérik a kisöregek, húzza már le ez a Berkes Zsuzsa arra vékony lábacskáira a szoknyáját, mert olyan nagyon nem, olyan helyes pofa, de a lábai rettenetesek. Én egy nővér vagyok akit megkértek.”
„Mikor a meteorológiát nézem, azt látom, hogy Magyarországon elszórva 1-2 felhő, és Bős-Nagymaros magasságában kel fel a nap. Legjobb tudomásom szerint a nap még mindig keleten kel föl. Gondolom nincs mögötte semmiféle politikai célzat, hogy netán Bős-Nagymaros környékén fog a nap fölkelni.”
„Állítsák le a Bős-Nagymarosi vízlépcső építését, oké!? Azért mondom!”
„Rohadna meg a játékotok, hogy robbanna föl.”
„Miért engedtek szóhoz jutni szemétláda, volt ÁVH-s ügynököket, fasisztákat szemétládákat, lázítókat. Látniuk kell, néhány száz előkészített fideszes löki a süketet, a nagy tömeg csendben van. A nagy tömeg nem ért egyet azzal, ami ott folyik.”
„1956-ban azt mondták nem forradalom, ellenforradalom volt. Most azt mondták, hogy népfelkelés volt. Nagy Imre temetésén azt mondták, hogy forradalom. Mi az igazság? Ezt szeretné egy dunabogdányi hallgató tudni. Nagyon köszönöm.”
„Szeretném megkérdezni, miért nem emelik a mamámnak a nyugdíját.”


Magyarországi gyüjtőnapok

Magyarországon 2014. május és szeptember között kerül sor a gyűjtőnapokra, az alábbi helyszíneken és napokon, minden nap 10 és 18 óra között: • Szeged, 2014. május 23-24., SZTE Klebelsberg Könyvtár • Sopron, 2014. május 30-31., Soproni Múzeum • Budapest, 2014. szeptember 5-6., OSA Archívum

Az Europeana

Az Europeana 1989 kezdeményezés az Europeana része, ami Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma. Az Europeana összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a könyvtárak, archívumok és múzeumok digitalizált anyagait. Több mint 2300 együttműködő intézmény támogatja az Europeanát, amelynek weboldala 29 európai nyelven érhető el. Az Europeana mindenki számára lehetővé teszi, hogy megismerje Európa kulturális örökségét webes platformon. Az Europeana 2008-ban indult, és mára mintegy 30 millió dokumentumot tartalmaz.