Trócsányi László lesz az igazságügy-miniszter

Trócsányi László párizsi magyar nagykövet lesz az új magyar kormány igazságügyi minisztere.


Ezt Martonyi János külügyminiszter mondta csütörtökön Párizsban az MTI-nek, miután munkareggelin fogadta őt francia kollégája, Laurent Fabius. Trócsányit az új magyar kormány igazságügyi minisztereként mutatta be Martonyi János a francia külügyminiszternek.


Névjegy: Trócsányi László

Trócsányi László jogtudós, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára. 1993-ban felajánlották neki az akkor szerveződő ombudsmani rendszerben az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tisztségét, ám helyette végül Gönzöl Katalin kapta azt. 2000-ben Magyarország brüsszeli és luxemburgi nagykövetének nevezték ki, megbízatását a ciklus végig tartott. 2005-től tagja az Európa Bizottság Velencei Biztottságának, 2006-tól pedig a Budapesti Ügyvédi Kamara nemzetközi kapcsolatok bizottsága elnöke. 2007-től az Alkotmánybíróság tagja volt. A talárt 2010-ben vetette le, ekkor lemondott kamarai tisztségeiről is, mert Párizsba küldték nagykövetnek. A hírek szerint most innen hívnák haza, hogy az igazságügyi tárcát igazgassa. Trócsányi László kutatási területei a nemzeti parlamentek fejlődése, az alkotmányfejlődési tendenciák, a nemzeti alkotmányjog és az európai integráció, a közigazgatási bíráskodás témaköre, a közszolgáltatások joga, a frankofon országok politikai és jogi berendezkedése.

Varga Mihály, Pintér Sándor és Balog Zoltán minden jel szerint marad a nemzetgazdasági, a belügyi, illetve az emberi erőforrások minisztérium élén. Más tárcáknál azonban lesznek változások, sőt, több helyütt szerkezeti átalakításokat is terveznek. A Fidesz által 2010-ben létrehozott, eddig Navracsics Tibor által irányított közigazgatási és igazságügyi csúcsminisztériumot várhatóan szétszedik, a közigazgatási szárny élére pedig Lázár Jánost nevezik ki. Navracsics Tibort a következő fél évre a külügybe küldenék, Martonyi János helyére, majd innen mehetne Brüsszelbe Andor László jelenlegi európai biztos utódjaként. Szijjártó Péter is a Külügyminisztériumban folytatja, ám a VS.hu kormányközeli körökből származó információi szerint Navracsics távozását követően nem ő veszi át majd a tárca vezetését. A hírek szerint a leköszönő külügyminiszter, Martonyi János mellett Fazekas Sándor sem kap újabb négy évet, posztját a Vidékfejlesztési Minisztérium élén Györffy Balázs - a Magosz alelnöke és az argárkamara elnöke - veheti át. Az Index ugyan korábban azt írta, hogy az elszámoltatási kormánybiztosból parlamenti államtitkárrá visszabuktatott Budai Gyula is megcélozta a miniszteri bársonyszéket, de Orbán nem őt szemelte ki a posztra, így Budai várhatóan elhagyja a tárcát. A fejlesztési tárca vezetésével félidőben megbízott Németh Lászlónét Rogán Antal válthatja. A honvédelmi minisztérium élére, Hende Csaba helyére a télügyi biztos, Bakondi György léphet elő. Bakondi neve már 2010-ben felmerült a Belügyminisztérium vezetésével összefüggésben.