Trendi sport lett a futás

-

Az őszi Budapest Félmaratonra időarányosan 30, a maratonra 50 százalékkal több versenyző regisztrált július végig, mint tavaly ilyenkor, írja a Világgazdaság. Tavaly a három nagy futóversenyre összesen 15 ezer futóturista érkezett a fővárosba.


A futók között a legtöbben az angolok és a franciák vannak, de az elmúlt években többszörösére nőtt a kelet-európaiak száma is. A három Run in Budapest – a Telekom Vivicittá, a Wizz Air Budapest Félmaraton és a SPAR Budapest Maraton – versenyeire érkező vendégek összesen 50 ezer vendégéjszakát töltöttek el Budapesten.

„A futás az elmúlt években itthon is trendi sporttá vált. Bár mérvadó országos statisztikák nincsenek a rendszeresen sportolók számáról, a futóké biztosan drasztikusan nőtt” – mondta a lapnak Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója.

Középtávon egyébként akár egymilliárd euróval nőhet Budapest turisztikai bevétele a Roland Berger tanácsadó cég 13 európai városról – köztük Barcelonáról, Berlinről, Bécsről, Lisszabonról, Pozsonyról és Prágáról készített – összehasonlító tanulmánya szerint. Ennek fontos részét képezhetik a speciális turisztikai attrakciónak számító nemzetközi tömegsportrendezvények; például a tavalyi SPAR Maraton és a hozzá kapcsolódó költések összege a becslések szerint meghaladta a 2,5 milliárd forintot.