Transzneműek is mehetnek az amerikai hadseregbe

Fotó: Flickr / Sgt. Michael J. MacLeod

-

Az amerikai védelmi minisztérium elöljárói hat hónap alatt dolgozzák ki a részleteket, hogyan lenne a legcélszerűbb integrálni a transzneműeket a hadseregbe.


Ezzel megszűnne az egyik utolsó korlátozás, amely az embereket a biológiai vagy a társadalmi nemük alapján tiltja el az amerikai hadseregben teljesített szolgálattól.

A transznemű emberek a következő fél évben még nem léphetnek be a seregbe, ennyi idő kell, amíg a védelmi minisztériumban felmérik, milyen várható következményei lehetnek a transzneműek csatlakozásának. A kérdéssel foglalkozó hivatalnokok egyelőre csak név nélkül nyilatkoztak a korlátozás megszüntetéséről, de a Pentagon a héten állítólag sajtótájékoztatót tart a fejleményekről.

Az amerikai Kongresszus 1993-ban fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében melegek, leszbikusok és biszexuálisok is szolgálhatnak a seregben, ha nem vállalják fel a nemi identitásukat. A törvényt Barack Obama első elnökségi ciklusa alatt módosították: 2011-től már azok is a sereg tagjai lehetnek, akik nyíltan beszélnek róla, hogy az azonos neműekhez vonzódnak.