Transzneműek a nappaliban

-

November 20-a a transzneműekkel szembeni diszkrimináció elleni harcról szól. Most már tévésorozat is közel hozza őket.


Minden év november 20-án a transznemű embereket ért gyűlölet-bűncselekményekre, bántalmazásra és diszkriminációra hívja fel a figyelmet a Transzneműek Emléknapja. Az emléknap 1998 óta létezik, ekkor gyilkolták meg a transzneműsége miatt Rita Hestert.

Bár a transznemű közösség elfogadása terén voltak előrelépések – idén a legnagyobb visszhangot Caitlyn Jenner színre lépése váltotta ki –, az emléknapnak azóta is van létjogosultsága. A transznemű gyerekeket sokszor zaklatják az iskolában, és támadják őket felnőttként is, ami sok esetben akár az életükbe is kerül. Áprilisban egy 17 éves transznemű fiatalt, Dwayne Jonest késelték halálra egy buliban Jamaicán. Oroszországban videóra vették, ahogy férfiak egy csoportja brutálisan megaláz egy transznemű nőt egy parkban, és a járókelők nem tettek semmit. A héten pedig holtan találtak egy transznemű nőt egy férfibörtönben.


A transzneműek az elmúlt években valóban elkezdték lerombolni azokat a makacs közhelyeket, előítéleteket, és félreértéseket, amelyek még a létezésüket is kétségbe vonták, és a televízió is egyre többször próbálja meg közelebb hozni őket. Caitlyn Jenner átalakulását dokumentumfilm örökítette meg, novemberben és decemberben pedig a TLC vállalkozik arra, hogy sorozatban mutassa be azokat az embereket, akik éveken keresztül küzdöttek az identitásuk meghatározásával és a társadalomba való beilleszkedésükkel. Az Én, Jazz: transznemű a családban című sorozat 14 éves főhősének saját magával és a társadalmi elvárásokkal is meg kell küzdenie. Neki sokat segített, hogy a szülei hamar elfogadták, hogy gyerekük anyakönyvezett neme nem egyezik nemi identitásával. Jazz szabadidejében a transznemű emberek/közösség szószólójaként járja Amerikát. 2014-ben a Time magazin beválogatta a 25 legbefolyásosabb tinédzser közé.


Tíz tanács Jazz Jenningstől, hogy miként viselkedjünk transzneműekkel

1. Ránézésre nem tudod megmondani, hogy valaki transz- vagy cisznemű

2. Ne találgasd egy ember szexuális irányultságát (a szexuális irányultság és a nemi identitás különböző dolgok)

3. Ha nem tudod, hogyan utalj valakire, kérdezd meg tőle.

4. Soha ne bújtass elő egy transznemű embert, inkább hagyd, hogy maga kezdjen el beszélni

5. A visszakézből szórt bókok bántóak

6. A transznemű ember átalakulása folyamat: légy türelmes

7. Mindenkinek megvan a saját, személyes története, nem lehet általánosítani

8. Nem arról szól, hogy mi van a lábad között: egy másik ember nemi szervéről beszélni egyáltalán nem a te feladatod

9. Mindenki megérdemli, hogy nyugodtan elmehessen mosdóba: támogasd a nemi szempontból semleges toaletteket

10. Nincs más feladatod, mint figyelni és meghallgatni minket