Transznemű politikust választottak a Fülöp-szigeteki kongresszusba

Fotó: AFP / TED ALJIBE

-

Korábban soha nem fordult még elő az ország történelmében, hogy transznemű személy kongresszusi mandátumot tudott volna szerezni. Geraldine Roman a győzelmét a bigottság, a gyűlölet és a diszkrimináció felett aratott győzelemnek tartja,


A mélyen katolikus Fülöp-szigeteken az egyház erősen korlátozza a váláshoz, az abortuszhoz és az azonos neműek házasságához való jogot. Roman megválasztása emiatt a változás reményével kecsegtet az ország LGBT-közössége számára – írja a Guardian.


„A bigottság, a gyűlölet és a diszkrimináció politikája nem tudott győzedelmeskedni” – mondta Roman a győzelmi beszédében. „Ehelyett a szeretet, az elfogadás és a tisztelet politikája diadalmaskodott.” Geraldinie Roman a szavazatok 62 százalékát szerezte meg Bataan tartományban.

A férfinek született Roman már két évtizede él nőként – a kilencvenes években nemátalakító műtéten esett át és a nevét is megváltoztatta. 2001-ben azonban a Fülöp-szigeteken törvénnyel tiltották meg a nemátalakító műtéteket és a névváltoztatást – Roman egyik fő feladatának tartja a rendelet eltörlését és az egyenjogúság biztosítását az élet minden területén.

„Az egyenlőség nem csak a nemek közt kell, hogy meglegyen, hanem a társadalmi rétegek között is. Nem szabad, hogy számítson, ki a gazdag és ki a szegény. Mindenkinek lehetőséget kell adni” – mondta Roman, aki a szegény diákok számára elérhető ösztöndíjakért is küzd.